ПИР ПО ВРЕМЕ НА ВИРУС

Нека читателят не се чуди ако му поднесем следния парадокс: БСП дописва Пушкин. Да се поясним – големият руски поет сътвори драмата „Пир по време на чума“, а родната червена партия я продължи с „Пир по време на вирус“ („коронавирус“). При Пушкин един град загива от чума, а първенците му пируват. А при БСП България е заплашена от бежанци и епидемии – но това не я интересува, защото е заета с друго: да пирува… с отношението на народа към Русия. Конкретно – тези дни БСП депутатите предложиха да се приеме (и изпрати в ЕС) резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия по повод Кримската анексия. Но да подлагаш на ревизия без повод това шестгодишно и световно решение, намирисва на провокация. Но защо всичко стана на 4 март, ден след националния празник? Отговорът е близък до ума – БСП реши да донагрее с още един ден вечния спор „освободила ли ни е Русия или ни е завладяла“. Да извади за пореден път от гардероба скелетите на вечния спор между филите и фобите на Русия.

В НС битката се хвърлиха всички червени центуриони. Предварително уговорили се кой за какво да дума.

Антон Кутев, логистика: „Без да влизам в русофилство ще кажа, че зависим от руските енергодоставки и ще трябва да се съобразяваме“.

Александър Симов, социално дело: „На старта на санкциите разни политолози тръбяха, че руснаците ще се затъркалят гладни по улиците, но стана ли това?“.

Валери Жаблянов, дипломация: „Лех Валенса, първият полски президент след промените, който съвсем не се вълнува от проруски чувства, заяви, че страната му се нуждае от ново съзидание с Русия“.

Румен Гечев, икономика: „Големите държави се спазариха въпреки санкциите – „Мерцедес“ откри край Москва автомобилен завод, БМВ монтира коли край Калининград, а ние, малките балами затънахме с намаления агроизнос“.

Таско Ерменков, енергетика: „Да ви припомня, че не вие от ГЕРБ, а ние от БСП инициирахме намалението на газовата цена“.

Корнелия Нинова, политика: „Знаем, че Съветът на Европа решава единодушно, включително и за санкциите – но това не пречи да си кажем националната позиция“.

Но от ГЕРБ надушиха номера. Тома Биков: „Не наричайте партийната си позиция национална. И не се надявайте да постъпваме според иронията на Адам Михник „Русия взе Крим, а Европа – отношение“. Влязохте в предизборна кампания, обяснявате се в любов към Русия, това ви е важно – но не превръщайте Събранието в трибуна на партийните си игри“.

Че санкциите срещу Русия са извор на световни проблеми, противоборства и задкулисни действия е вярно, както бяха верни в много отношения и БСП ораторите. Но светът вече се изказа – не може да не се реагира на хегемонизма и агресията по друг, макар силов, но мирен начин, Другият е нежелателната война. В този смисъл акцията на БСП се оказа „стрелба в кюмюра“. Ала все пак, макар и тъпа и първосигнална – тя свърши кое-що за БСП: вля в кръвта на кремълските фенове чудодеен „алтайски корен“ който върши изборни чудеса. И същевременно напомни на Големия брат да прати повече квас и пелмени за своя по-малък.

Наско Мандаджиев
наш човек в парламента