БАТМАН ЗАД РЕШЕТКИТЕ

Че в затворите се продава дрога отдавна не е новина. Зад решетките клиенти бол: почти всеки втори затворник употребява наркотици. Парите обаче могат да бъдат открити от надзиратели, затова се търсят други начини за плащане. Най-иновативният се прилага от рецидивиста Цветан Господинов – Батмана. От януари 2019-а този кримигерой излежава присъда в Пловдивския затвор за грабеж. Стана известен обаче с друго.

Миналата година бяха подпалени автомобилите на шефа на затвора Божил Иванов и на коменданта Стефан Георгиев. Изненадващо като основен свидетел на обвинението се яви заключеният в килията Батман и посочи кои са тримата подпалвачи. Те не признаха вина, а твърдяха в съда, че Батмана ги е натопил, за да получи срещу доносничеството си обещани облекчения в затвора, докато излежава присъдата си. Истина ли е това, не се знае. Знае се обаче, че Цветан Господинов продава наркотици на своите раирани колеги по много модерен и нестандартен начин. Пандизчиите не му плащат на ръка. Който желае да се сдобие с дрога, изпраща есемес на мобилен номер с добавена стойност на платформата на Българския дарителски форум DMS. Есемесът обаче трябва да има следното съдържание: DMS JASMIN. След това затворникът веднага получава от Батмана исканият наркотик. Ето защо.

По документи DMS JАSMIN e кампания, създадена в помощ на самотни майки от Пловдив. В нейната реклама пише: „Със събраните пари ще бъдат подпомагани самотните пловдивски майки за отглеждането на децата им. Подкрепата е насочена приоритетно към майки, които се грижат за деца, нуждаещи се от лечение, закупуване на лекарства или имат други специални нужди.”

Кампанията се провежда от фондацията „Жасмин Чарити”, която е регистрирана в Пловдив. Неин основател е… затворникът Цветан Господинов. Тя е регистрирана на 13 май 2019-а, когато, забележете – Батмана е вече от 6 месеца в затвора – от януари същата година. Но явно в килията му е разрешено да прави каквото си иска. Денонощно рекламира фондацията си чрез своя фейсбук профил, което означава, че има постоянен достъп до компютър и интернет. И алъш-веришът от търговия с наркотици чрез ужким дарения за самотни майки с болни невръстни дечица върви повече от добре. През ноември 2019-а (докато е в затвора!) Батмана си купува джип BMW X5 за 14 000 лева. А до края на същата година на посочения есемес са изпратени повече 20 хиляди лева. Нелоша печалба за един затворник, нали?

Много добре обаче не е на добре. Осъдените по негови свидетелства искат отмъщение. Батмана е жестоко пребит и лежи в затворническата болница. След това към медиите тръгват сигнали за неговия онлайн наркобизнес, за него научава и шефката на Българския дарителски форум Красимира Величкова. Тя е шокирана, като разбира за какво се използва дарителската платформа на нейния форум.

След като вижда, че всички „дарители“ са затворници, блокира сметката на DMS JASMIN и сезира ГДБОП. А след намесата на униформените използването на модерните технологии зад решетките е стопирано. Но не и търговията с дрога, защото наркотичният глад трябва

да се засища постоянно. И Батмана по неволя се връща към рискованото разплащане в брой. Така става лесна плячка за надзирателите. Преди десетина дни те го спипаха с 30 дози наркотик в момент на продажба на друг пандизчия.

Сега по закон Цветан Господинов трябва да получи вътрешна присъда и тя да удължи престоя му на топло. Това обаче едва ли ще му накриви капата, защото затворникът и в килията си живее като на свобода. Основава си фондация, има си компютър на разположение и  денонощен интернет, по неведоми пътища постоянно се снабдява с наркотици, които продава на пандизчиите и си купува кола, която членовете на затворническата администрация не могат да си позволят. Но пък така през пръсти си вършат работата, че му позволяват да прави всичко това.

Сергей ТРАЙКОВ