ЩРАК, НИКОЛИНКЕ, НА ПОРТРЕТ

Оптимизъм за
родния туризъм

 Уважаеми сънародници, българският туризъм е в тежка криза! И то не заради отменени хотелски резервации, а заради нарушения социален статус на министъра на туризма. Всички предстоящи кинофестивали са анулирани, звездите са се изпокрили в именията си. А както знаем, министър Ангелкова има остра нужда да се снима с холивудски величия. Майкъл Дъглас и Силвестър Сталоун се гордеят, че имат снимка с наш министър.

Дано скоро връчват пак „Оскари“, че да си стъпи на крака туристическото ни ведомство.

Междувременно бяха предложени мерки за спасяване на предстоящия сезон. Който е платил за екскурзия, да отложи пътуването за по-късен етап, но да не си иска парите обратно. За сметка на това ще бъдат издавани ваучери за неосъществените пътувания. Гениално! А ваучери за храна и тоалетна хартия като бонус към провалената почивка защо не се сетиха да предложат от туристическото министерство?

Тази нелепост с ваучерите обаче е нищо в сравнение с идеята за новото електронно приложение. Нечуваната досега иновация ще позволява да проверяваме на кой плаж има свободни чадъри и шезлонги. При 30 лева такса за шезлонг с чадър познайте сами колко от тях ще бъдат заети. Въпреки това предстои да похарчим една камара народни пари за подобно непотребно на никого приложение.

Вместо да измисля кое от кое по-неадекватни решения, туристическото ни ведомство можеше да вземе пример от гръцките си колеги. Планираните мерки в южната ни съседка включват понижени данъчни ставки на бизнеса от 24 на сто. Хотелиерите ще излязат с нови летни пакети, насочени към привличане на по-млади поколения туристи, тъй като през 2020 г. се очаква спад на броя на пътуващите пенсионери. Гърците ще намалят транспортните такси и ДДС-то за самолетните услуги. Всички места за настаняване ще плащат 6 на сто по-нисък данък. Туристическата такса за втората половина на годината ще бъде редуцирана до 4 евро в зависимост от категорията на хотела.

Ето това са работещи мерки за спасяването на един отрасъл! За разлика от Ангелкова обаче гръцкият министър на туризма Харис Теохарис не ходи да дебне холивудските знаменитости по фестивалите с надеждата да се увековечи на кадър с тях.

Една надежда ни остава – руските туристи! Ще им махнем визите и юруш на Черноморието. Пък може и Алла Пугачова да дойде да летува тук. Не е Тина Търнър, но при тая липса на звезди ресорният министър едва ли ще пропусне шанса да се снима с нея.

Влади ХРИСТОВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: