РИНГ СВОБОДЕН!

ИЗМАМНИЦИ В БФС

Добър футбол у нас може и да няма, но той носи добри пари на доста хора. Като се почне от разглезените татуирани футболисти с нереално големи заплати, мине се през собствениците на клубове, които перат чрез тях сенчестите си доходи и се стигне до Българския футболен съюз, чиито ръководители не само благосклонно наблюдават това, но и сами си пълнят джобовете по мошенически начини. Един от тях извади на светло завършилата преди дни проверка на спортното министерство. Тя уличи в измама не кого да е, а доскорошния президент на БФС Боби Михайлов.

Заключението на ревизията е, че футболната централа трябва да върне 144 000 лева държавни пари, които е откраднала. Ето  по какъв начин.

През 2015-а в Бургас се провежда европейското първенство по футбол за юноши до 17 години. Мачовете трябва да се играят в Бургас, Стара Загора, Сливен и Созопол. За нормалното протичане на шампионата Министерството на младежта и спорта превежда на БФС 300 000 лева. Тарикатите от футболната централа обаче превеждат част от нея в собствените джобове. Те изготвят документи, според които половината от сумата е дадена на спортния комплекс „Черноморец”, където са се играли някои мачове. И то на вечерно осветление, което струва скъпо. Отчетени са платени суми  – наеми за съблекални, за стаите на съдиите, за делегата на УЕФА, за лекари и линейки, за полицейска охрана и прочие. Че всичко това е една голяма измама лъсва при проверката на място, която показва, че лъжливата документална реалност няма нищо общо с истинската. А тя е следната.

На стадиона няма и никога не е имало електрическо осветление. Така че мачове е можело да се играят, само ако играчите и реферите са имали фосфорециращи екипи, за да могат да се виждат в тъмницата. Това обаче също е невъзможно, защото стадионът е толкова разнебитен и неподдържан, че става донякъде само за тренировки. А камо ли за истински мачове, и то от европейско първенство. Там мачове, са се състояли само по документи и уж са лапнали 144 000 лева. От кого обаче ще се търси отговорност за тази документна измама?

       Стадионът по време на провеждането на европейското първенство

На пръв поглед отговорът е ясен. Мошеническият договор между БФС и спортен комплекс „Черноморец” е подписан от тогавашния президент на футболната централа Боби Михайлов. Той обаче категорично отказа да поеме отговорност с аргумента, че изобщо не е виждал стадиона, на който не могат да се провеждат никакви мачове – той му бил препоръчан от специално създадената комисия за провеждане на първенството. Шеф на тази комисия е бил човекът, който може да остане в историята с печалната слава, че при неговото ръководство  столичният „Левски” е фалирал и изпаднал в аматьорските групи – Павел Колев, по онова време пресаташе на БФС.  Колев обаче също бяга като опарен от отговорност с обяснението, че е бил „само” директор на международния турнир, но лично не е харчил никакви пари.  Тоест – всички са невинни и никой не знае кой е откраднал въпросните 144 000 лева.

Така че кой ще връща откраднатите пари остава отворен въпрос без отговор. Вероятно това изобщо няма да стане. Проблемът ще бъде отнесен в съда с надеждата, че отговорността постепенно ще се размие, делата ще се протакат с години и накрая всичко ще приключи с така характерното за родната Темида оневиняване на виновните – прекратяване по давност.

Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: