Данък открадена стойност

Щом стане въпрос за пари, в тази държава всеки тегли чергата към себе си. „Незабавно намаляване на ДДС до края на 2021 г. от 20 на 5 процента за секторите „Туризъм“ и „Храни от първа необходимост“, а след изтичането на срока данъкът да се фиксира на 9 на сто”, поиска в протестна нота Сдружението на заведенията в България.

Хубаво сте ги сметнали процентите, уважаеми ресторантьори, но освен кръчми, хотели и капанчета, този народ има има нужда и от едни други „Храни от първа необходимост”, които не са свързани със стомаха. Става въпрос за книгите.

Да, знам, че в държавата на Винету четенето не e особено популярно занимание, и все пак без духовна храна и малкото останало мислещо население ще бъде подложено на духовен геноцид. В България ДДС-то върху книгите продължава да е 20 процента, колкото е при бахура и салама. Малотрайните колбаси за разлика от книгите са жизнено важни за електората.

Последно свалянето на ДДС-то върху книгите бе употребено за популистки пиар от депутата от ДПС Делян Пеевски. В края на май миналата година той напусна сараите си в Дубай и изненадващо се появи в народното събрание. От името на парламентарната си група той внесе проект за свалянето на ДДС-то до 5 процента на хляба, детските градини и книгите.

Разбира се, предложението не мина и всичко по темата отиде в трета глуха. А можеше въпросът да се реши по примера на цивилизованите държави. В 26 от всички 28 страни членки на ЕС е въведена по-ниска ставка на косвения данък върху хартиените книги и е между 0 и 7 процента. Испанците и италианците са с 4 процента, гърците – 6, а румънците – 5.

По време на извънредното положение книжният бизнес остана извън финансовото полезрение на управляващите. Издателствата са търговски дружества, регистрирани по смисъла на Търговския закон. Предполага се, че цялостното им функциониране е подчинено единствено на печалбата.

Чудесно оправдание политиците да си измият ръцете за липсата на антикризисно финансиране. Кой сега ще интубира родните издателства?

Напоследък набра популярност Шведският модел за справяне със заразата. Всъщност шведите приложиха успешен модел за възраждане на книгоиздаването си още преди 8 години, когато свалиха ДДС-то на книгите до 5 процента. Благодарение на това само след няколко месеца те отчетоха 20% ръст в търсенето на хартиени издания.

Ние, българите, сме индивидуалисти и модели не следваме. Но ако шведите имат успешен метод за спасяването на малотрайните колбаси, политиците ни ще го приемат с отворени обятия.

Влади Христов