ВИЖ ИМ ГРАМАТИКАТА

за лексиката не питай

Скандалът с разменените есемеси между олигарха в изгнание Васил Божков и финансовия министър Владислав Горанов  предизвика разнопосочни коментари от политици, финансисти, журналисти, юристи.

А какво вижда окото на фейлетониста?

Правописните грешки.

С такъв правопис двамата учени мъже (единият – прочут като математически гений, с дипломи от Национална математическа гимназия и СУ „Климент Охридски” – и то от времената, когато университетското образование значеше нещо, другият – по-млад, но и той с дипломи и претенции) нямаше да завършат седми клас. Или щяха да са скъсани на матурата по български в гимназията.

Нашата начална учителка ни даваше пример с един неграмотник, който в дума от четири букви имал четири грешки. Пишел „овца” като „уфсъ”.

Няколкото изречения, разменени между двамата видни представители на българския елит, ми припомнят за оная „увсъ“.

Васил Божков пише:”Комисията ни сЪботира…” Все едно, че става дума за „събота”, а не за „сАботаж”.

Влади Горанов не пада по-долу. Той пък пише „иМспекция”. Колко ли  „иМспектори” са му подчинени във финансовото министерство?

Единият „няма връзка СЪС девойката”, другият „ще говори С Сашо”.

Това пълен член или запетаи, пък и други препинателни знаци,  двамата ги нямат за нищо.

Когато видя есемесите, един мой роднина, десетокласник, заключи: „Защо ми е да уча правопис? И без него мога да стана олигарх-милиардер или поне финансов министър?”

Отвърнах: „Щом не ти се учи, сине, запиши се в ГЕРБ или си търси политически чадър!”

М. Вешим


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: