МАЛКИ СВИНСКИ ИСТОРИЙКИ

РАЯТ. На пет километра от центъра на Лос Анджелис се намира една изключителна атракция, която любопитният турист не трябва да пропусне – 2 800 кв. м. стенописи по фасадата и оградата на една сграда, рисувани в продължение на 30 години.

Пасторални композиции, изобразяващи безгрижния живот на 722 прасенца. Те волно се разхождат из зелени ливади, пиейки бистра вода от рекичка, други управляват самолети в небето, трети се реят из облаците като ангелчета с поникнали на гърба им крилца; блондинка разхожда прасенцето си, вързано с каишка; рибар издърпва риба от реката, заобиколен от любопитни прасета зяпачи; щастливо прасе е нахлупило бейзболна шапка; прасенца и хора споделят обща закуска на тревата.

АДЪТ. Всеки ден около 8000 добре охранени млади прасенца прекрачват тези райски врати. През същите врати те излизат обратно към широкия свят, разфасовани и пакетирани и се отправят към супермаркети и ресторанти. Някои имат честта да се превърнат в Доджер Дог, любимия хот-дог на запалянковците на местния бейзболен отбор Los Angeles Dodgers. Тази сграда е на свинекланицата Farmer John, притежавана от Smithfield Foods. Фирмата твърди, че отношението є към животните е много хуманно – смъртта настъпва мигновенно и безболезнено с електрически шок.

БДЕНИЕТО. Прасе да си в Америка. Хранят те безплатно, докато станеш 300 паунда (136 кг). После ти осигуряват безплатна екскурзия с камион. По пътя от фермата до кланицата туристите опознават родината си за да я обикнат. Пред вратите на Farmer John на пристигащите се устройва трогателно посрещане. Когато огромният камион с 18 колела и 500 пътници наближи райските врати, шофьорът удря спирачки, полицията спира движението и стотици посрещачи, защитници на правата на животните, се втурват да отдадат последна почит към своите любимци. Пръскат с вода изтощените животни, галят ги по муцунките, пускат им нежна музика, правят снимки, но без светкавица, за да не ги травмират. След кратко петминутно сбогуване вратите се отварят и камионът на смъртта изчезва зад райските стенописи. Това се случва всяка сряда и неделя вечер от началото на 2017 г. Хората стоят търпеливо няколко часа със запалени свещи и ритуалът се повтаря със всеки новопристигнал камион.

ВИРУСЪТ. На 12 април Smithfield Food затвори завода си в Сиукс Фолс, Южна Дакота. От всичките 3700 работници повече от 800 се оказаха заразени с коронавирус. Има вече и два смъртни случая. Направената проверка показа, че мерките за борба с вируса там са крайно недостатъчни. Правителствена комисия направи повече от 100 препоръки за обезопасяване на работните места преди евентуалното отваряне на завода. Библията не казва колко различни езици Бог е раздал на хората, за да осуети изграждането на Вавилонската кула. Но за завода в Сиукс Фолс се знае със сигурност, че работниците там говорят 40 различни езика, защото почти всички са емигранти. Повечето от тях не говорят английски. Такова е положението във всички кланици в Америка. Естеството на работата прави почти невъзможно да се увеличи разстоянието между работните места. Закъснелите мерки на фирмите доведоха до повече от 8000 заразени и 27 починали работници в края на април. И този брой непрекъснато се увеличава. Повече от 20 кланици прекратиха работа. Поради намаления им капацитет около 160 000 прасета на ден не могат да се използват по предназначение – да доставят на американците протеин. И тъй като никой не е запазил за тях хотел и храна, за да дочакат края на кризата, фермерите са принудени със сълзи на очи сами да изпращат на оня свят стоката си.

УКАЗЪТ. На 26 април „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“ публикуваха на цяла страница реклама-предупреждение от президента на Tyson Foods, друга огромна месопреработвателна компания, в която се казва, че веригата за производство и доставка на месо вече е скъсана и че американците ще почувстват липсата на месо в магазините. Пред угрозата да остави на вегетарианска диета своите поданици, президентът Тръмп издаде указ, с който заповяда всички месокомбинати да заработят отново, независимо, че не са казали още „Чао, Корона, чао!“. Това само засили паниката и някои големи търговски вериги въведоха лимит на покупките на месо, за да не изчезне и то от рафтовете, както изчезна преди месец тоалетната хартия. Тъй като Тръмп забрави да даде инструкции как кланиците ще заработят сами, без персонал, нищо не се промени. Нови и нови кланици бяха затворени. Производството на свинско намаля с 50%.

БЪДЕЩЕТО. А бденията пред вратите на Farmer John продължават. Миналата неделя, след обичайните ритуали, някой изквича от камиона на английски с прасешки акцент: „Благодарим за моралната подкрепа, мили хора! Но ако искаме свобода, трябва сами да си я извоюваме. Днес Свинският грип и Коронавирусът подписаха споразумение за обща борба за по-добър живот. Очаква се тия дни към споразумението да се присъединят и Птичият грип и Лудата крава. От разни краища на света получаваме информация, че прилепи, коне и патки разработват свои грипни вируси. В Индия новият Слонски вирус се тества вече върху хора. Наближава краят на кръвожадното човечество, което скоро ще загине от лакомията си. Вируси от всички животни, съединявайте се!“ И пред изумените погледи на присъстващите камионът тържествено премина през райските врати и влезе в ада.

Чавдар СОТИРОВ – ГОРДОПЕЙ
наш кореспондент в САЩ