Нашият петъчен салон

Какъвто ни е лайфът, такъв ни е и стайлът

В тези пандемични и безпарични времена родните университети се чудят от кой ръкав какъв заек да извадят, за да изкарат още някой лев.

Не е тайна, че магистърските програми са манна небесна за постигането на тази заветна цел. Софийският университет за пореден път показва далновидност и добра управленска стратегия. От летен семестър на учебната 2019/2020 г. Алма матер ще подслони под крилото си всички желаещи да се запишат в магистърската програма „Лайфстайл журналистика“. Ръководители на доходоносното начинание са проф. д. н. Любомир Стойков и доц. д-р Мария Попова – мастити имена във въпросната сфера.

Цялото това начинание обаче дрънка единствено на евтино печалбарство. Хайде, нека пренебрегнем чуждицата „лайфстайл“, изпълзяла в публичното пространство още през 90-те покрай светските напъни на ватмана Евгени Минчев. По-лошото е, че лайфстайл и журналистика в българските условия са две ваимно изключващи се неща.

Нима искате да произведете поредния дипломиран „светски“ хроникьор, пишещ дописки за поредното жълто издание? Защо им са дипломи на такива „журналисти“? Нужно е само нахалство и диктофонче в ръка, белким склониш за интервю някоя нашумяла „звезда“.

За три семестъра се очаква студентите да станат „квалифицирани специалисти в областта на журналистиката и медийната култура“. Обучителната програма звучи направо като философски трактат: „Особеностите на дисциплините са съобразени с формирането на корелативни пространства между журналистическото и културното познание. Специално място заема формирането на практически умения за анализ на новите феномени в тази сравнително нова и толкова атрактивна област в масмедиите“.

Защо за по-голяма атрактивност не поканите за гост-лектори такива лайфстайл икони като Албена Вулева, Венета Райкова и изгряващата медийна звезда Мон Дьо. Те най-добре могат да разяснят на бъдещите си колеги – що е то лайф и що е то стайл. Грубата реалност  на българската журналистика е далече от фалшивия салонен блясък. Родното медийно пространство има отчайваща нужда не от светски, а от разследващи журналисти. Сами се досещате – подобна магистратура не би носила печалба поради липсата на кандидати. Къде по-престижно е да си направиш селфи с Криско, пред това да разкриеш поредната злоупотреба на някой властимащ.

 Влади Христов