Почетни диктатори на Варна

Всеки град в България се гордее с нещо хубаво, с което можем да го запомним – София с близостта до Витоша, Бургас с поетите и трудовите хора, Шумен с бирата, Пловдив с тепетата, Стара Загора с липите, Казанлък с розите.

Отворим ли дума за морската ни столица Варна, тя освен с морето може да се „похвали” и с това, че цели 7 години се е казвала Сталин. Този факт, колкото и срамен да е, не е тайна за никого. С промяната на името варненските другари са искали да направят мили очи на вожда на СССР по повод неговата 70-годишнина. Паметната метаморфоза от Варна в Сталин е обявена на 20 декември 1949 година с всенародна радост и грандиозен митинг на площад „Независимост”. Скоро след това пред входа на Морската градина се пръква 6 метрова гипсова статуя на Генералисимуса, а вестник „Сталинско знаме” става официалният орган на града.

Но всички изброени метани са се сторили недостатъчни на градската управа и тя решава да направи Сталин почетен гражданин на Варна. Все пак само две години преди това – през 1947 година, самият Георги Димитров е записан в почетната книга, та уважаемият другар Йосиф Висарионович ли няма да го направят почетен гражданин.

Ще си кажем – всичко това е нормално за тогавашните тоталитарни времена. Така е, но не е нормално след 31 години „демокрация” в страната ни имената на диктатори като Георги Димитров и Сталин да стоят в списъка с почетните граждани на град Варна. Ако бях на мястото на сегашния варненски кмет – Иван Портних, щях да умра от срам от този факт.

Ясно е, градът си има други проблеми – фекални води заливат плажната ивица, мъртви делфинчета се телепортират на автобусните спирки, но помислете сами – другарите Сталин и Димитров да са почетни граждани – по-малък проблем ли е?

Всъщност има един неуспешен опит за премахването им. През декември 2016 година общинският съветник Григор Григоров настоява да бъдат отнети званията „Почетен гражданин на Варна“ на Георги Димитров и Йосиф Сталин. Съветникът тогава се надяваше да бъде подкрепен от поне още 16 колеги, за да влезе предложението му в пленарната зала. Там за него трябваше да гласуват 2/3 от съветниците. В подкрепа на искането си обаче Григоров събра само три подписа.

И така двамата другари от Коминтерна се бетонираха за неопределено време като почетни граждани на Варна. През август 2019 година Общинският съвет в града реши с титлата да бъдат удостоени хирургът проф. д-р Димитър Камбуров, композиторът проф. Милко Коларов и актьорът и режисьор Мариус Куркински. Дали някой от тримата има представа редом до какви „знаменитости” ще бъде записано името му?

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: