Дребни тарикатлъци за големи балъци

Стане ли въпрос за български туризъм, се сещам за един показателен виц, който много обичали да си разказват англичаните. Към голямата печалба на лотарията организаторите решили да пуснат допълнителни бонуси – първа награда – една седмица в България, втора награда – две седмици в България.

Не съм особен почитател на английското чувство за хумор, но в случая албионци са улучили десетката. Както знаем – всеки виц тръгва от някой действителен случай. Малко ли чужди туристи са били опарвани я със скъпа и некачествена храна, я с липсваща услуга. Важното е да им вземем парите на момента, а цялостния имидж на туризма ни – кучета го яли. Последният фрапиращ случай от Черноморието събуди гнева в социалните мрежи.

Порция от 200 грама пържени картофи в заведението на мидена ферма „Дълбока“ край Каварна се предлага за 8 лв., цацата е 10 лв., а филийка хляб – 50 стотинки. И каква стана тя – картофи, които на пазара са 80 стотинки килограма, ни ги пробутват за 40 лв. Да живеят балъците!

„Цената на пържените картофи в мидената ферма е висока, за да не ги поръчват. Това е тематично заведение. При нас 600 грама миди струват 10 лева”, заявява пред bgtourism.bg шефът на фермата – Веселин Прокопиев.

Забравил е да спомене само, че мидите са с черупките. С подобно ценово „превъзпитаване” на клиентите, няма как да очакваме тълпи от чужденци.

Такива „дребни” тарикатлъци за съжаление са в основата на целия ни туристически бранш.

Миналото лято с приятели посетихме един прехвален рибен ресторант, наречен „При бай Пешо” на нос Шабла. Не било евтино, но храната си заслужавала. Така нареченият бай Пешо ни посрещна с моряшка тениска и добре отиграна навъсеност. Поръчахме си рибена чорба и „домашен” тарама хайвер. Заведението е на брега на морето и човек очаква да хапне прясна черноморска риба, но не би. Доста рехавата чорбица беше направена единствено от фризерна скумрия, а домашното на хайвера беше само името му.

На излизане се приближих към домакина, който продължаваше да гледа все тъй сърдито: „Бай Пешо, много ти е хубава рибената чорба, но защо хабиш скумрията за нея?

Прави я от цаца – никой няма да се усети!”

Толкова за чорбата от скумрия, 40 левовите картофи и албионските вицове за родния туризъм.

Влади ХРИСТОВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: