ЯДЕМ ЛИ НЕГЪРЧЕТА?

В София имаше протест „Не на расизма и полицейското насилие!” Но наистина ли българите са расисти? В Конституцията не се поощрява расистката идеология. В Европейския съд за правата на човека ни съдят за всичко друго, но не и за расизъм. А през последните 30 години не е убит нито човек заради цвета на кожата си у нас. Тук някой ще напомни: през 2019-а УЕФА ни глоби с 85 000 евро за расистки обиди на мача България-Англия. Това обаче бяха само 9 души, отишли на стадиона да компрометират  БФС и Боби Михайлов.

Но расизъм може да се търси навсякъде. Показателна за това е една жалба до Комисията по защита на дискриминацията от жена с майка българка и баща чернокож. Тя твърди, че производителят на бишкоти „Негърче” нарушава Конституцията. Консуматорите на сладкишите „Негърче” ги свързват с тази раса, а ако не ги харесат, негативното отношение се прехвърля към хората от негроиден произход. Според Комисията връзката между сладкиш и умалителното „Негърче” е само на лингвистично ниво. Думата „негърче” е употребена в преносно значение и би било патология представата, че изяждаш човек от негроидната раса, когато изяждаш сладкиш с името „Негърче”.

Подобно обвинение за расизъм у нас изглежда смехотворно, но като нищо утре може да стигне и до съда в Страсбург. С една прозаична цел: да бъде принудена държавата ни да плати обезщетение. А нима в „системен расизъм” няма да бъдат обвинени и онези българи, които предпочитат бял шоколад пред черен? Или бял хляб? Или бяло вино? Или Бяло море? Та нима това не е чиста дискриминация по цвят? Успокояващото е, че малцина мислят така. Това отчетливо пролича и на антирасисткия протест. Показателно е, че от 7-милионна България на него имаше по-малко от 100 души.

Сергей Трайков