КОЙ ЗАКРИЛЯ ДЕТЕТО?

Може ли педофил да бъде шеф на отдел за закрила на детето?

Може.

В България.

И по-точно – в Лом.

Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в крайдунавския град се оглавява от 35-годишния Асен Методиев.

Под негово пряко ръководство е и отделът за закрила на детето. Според онези, които трябва да наблюдават неговата дейност, като градските власти, Министерството на социалните грижи и МВР, той добре си върши работата. Службата на Нова Зеландия за борба със сексуалната експлоатация на деца в интернет обаче не споделя тяхното мнение.

През 2013 година неин агент под прикритие успял да установи контакт и влязъл във връзка с анонимния Asyobg, който имал в профила си 1500 файла със сексуални сцени с деца. Новозеландците веднага информирали за това българския отдел за борба с компютърни престъпления. А специалистите от ГДБОП открили, че айпи адресът е на задължения по трудова характеристика да пази децата от педофили Асен Методиев.

При спецакция антимафиотите обискирали служебния  кабинет и дома на „закрилника“ на децата. Те открили два компютъра, дискове и флашки, в които имало 7 387 файла с детска порнография. Специалистите разкрили и как действал А. Методиев. Той се свързвал с непълнолетни момчета, представял се за 17-годишно момиче и ги убеждавал да се събличат и да извършват сексуални действия пред включена камера. Записвал порносцените и ги качвал в интернет, където поддържал контакт с около 400 педофили от цял свят.

За това негово хоби през 2014 година социалното министерство уволнява А. Методиев от заемания административен пост. Районният съд в Лом пък го признава за виновен в разпространяване на детска порнография и го осъжда на 18 месеца условно.

Тук вероятно повечето читатели ще кажат, че тази условна присъда е все едно да накажеш престъпника, като го погалиш с перце. На никого обаче няма да му хрумне абсурдният въпрос: а може ли осъден педофил да бъде шеф на отдел за закрила на детето? И никога не би допуснал, че отговорът е: може.

В България.

И по-точно – в Лом.

Колкото и невероятно да звучи за всеки нормално мислещ човек, миналия месец Асен Методиев отново бе назначен за шеф на социалната служба в крайдунавския град.

И отделът за закрила на детето автоматично се озова отново под неговото пряко управление.

Явно този незаменим специалист, който разпространява хиляди файлове с детска порнография, след като е снимал деца, които сам е убедил да правят секс помежду си, е най-доброто от кадровия потенциал, с който разполага социалното министерство. А и градското ръководство в Лом. Ако е така, тези хора вкупом трябва да си подадат оставките. Защото просто е ужасяващо да предположим какви ли са пък по-некачествените кадри от Асен Методиев, които са назначени да „закрилят“ децата ни от педофили в други градове на  страната?

Сергей ТРАЙКОВ