ВИРУСЪТ КОВАЧКИ

Перничани непрекъснато подават сигнали на тел. 112 заради облаците с остра миризма на киселина, с които денонощно ги залива ТЕЦ-ът на Христо Ковачки в града.

Жителите на град Гълъбово пък не спират да се оплакват, че не могат да дишат заради отровите, които излизат от ТЕЦ „Брикел” на същия Ковачки. Комините на централата бълват черен дим, който дразни гърлото и мирише ужасно.

„При 30-35 градуса ни говорят за вируси, маски и ново извънредно положение, а за вируса Ковачки всички мълчат и си затварят очите – възущават се те в социалните мрежи. – Затова и ние искаме щаб и брифинги всеки ден – за състоянието на убийствения въздух, с който ни задушава електроцентралата, и съвети как да се опазим от вируса Ковачки. И не само в Гълъбово, а и във всички градове, където се горят боклуците на Европа.”

Жителите на Гълъбово бяха обнадеждени, че най-после ще започнат да дишат чист въздух, след като Старозагорският административен съд забрани на ТЕЦ „Брикел” да изгаря отпадъци. Радостта им обаче беше кратка. Юристите на милионера обжалваха тази присъда и Върховният административен съд само преди седмица изненадващо излезе със следното решение: „ТЕЦ „Брикел” не се нуждае от оценка за въздействието върху здравето на хората и околната среда, за да продължи да гори отпадъци”.

Очевидно – не се нуждае!

Така върховните магистрати развързаха ръцете на Христо Ковачки и за сетен път показаха, че той се ползва с необяснимата благосклонност на Темида. От оправдателната присъда преди години, която го обяви за невинен, въпреки че бе укрил 18 милиона ДДС и не поиска да ги върне в хазната, та чак до тази, която му разрешава и занапред да продължава да трупа милиони за сметка на човешкото здраве.

Сергей Трайков