Позитанско царство – 22

ЗВЕЗДАТА НА КОРНИ ИЗГРЯВА

Копродукция на Ран Босилек – М.Вешим

Драги ми Смехурко,

Сигурно до теб достигат вести за столичните улични протести. Видял си новините – дълги и кратки, „Орлов мост” е затворен с палатки. Властта се разклати, хората я замерят с яйца и домати. На митинга вдигат плакати, Фейсбук бучи от дебати, млади и стари, кой как свари – си иска държавата, отнета – от Тиквата и Каскета. В мътното време баш изплува идеен талаш – пъстър всякакъв свят, без партии и без цвят. Няма леви и десни, има танци и песни, заедно с хората свестни, ходят и лудите местни, маршируват и лумпени, протестират и купени… Истински миш-маш, не знаеш кой чужд е и кой наш…

В тази ситуация, изпитание за цялата нация, баба Корни появи ми се като грация. Стегната, барната – направо о’кей, в марков костюм на жокей. Обула и чизма, натокала се с харизма, в ръката с нагайка – ех, майка! Сюрприз две в едно – хем партиен водач, хем жокей и ездач!

В това време, точно по здрач, аз кротко гледах си мач. Но баба пред мене застана, с фигура снажна закри ми екрана.

– Ставай, Позитане, спирай мача, за тебе аз имам задача!

Смехурко, на мене, обаче, не ми бе до партийни задачи. Точно гледах как кьопаво и сакато Цесека рита срещу Цесекато. Всеки един уж от „Лигата” тим е, пък и двата с едно име – пореден миш-маш, не знаеш кой отбор е чужд и кой наш…

– Бабо Корни – рекох є с думи покорни. – Гледам как си се стъкмила, значи ще яздиш твоята мила кобила (преди време писа и „Дума”, че баба ходи на хиподрума). Върви на ездата без мен, знаеш, че на Цесекато съм фен, но в момента съм раздвоен…Направо – разцепен като дъска между две Цесека!

Но баба е лидер с авторитарен подход, няма си тя заден ход! Дори да греши, прави, какво реши!

Спря ми екрана с люта закана и с нагайка развяна:

– Ставай, че като те подхвана! Мързела ще изгоня от теб, мързелана!

Сега на ума ми дойде тази шега: в чизми Мадам Корни е като излязла от филми фриволни, пък и в ръката с камшик – става съвсем шик! Плюс белезници и бельо, черен модел – направо като в предаване Два Хикса Ел…

Но смея ли с лидера ни да се шегувам, на лидера ни аз козирувам! Скочих като курдисан на шест, на баба отдадох є чест.

– Отиваме на протест! – рече ми тя и като бурма към вратата ме завъртя. За нея нали съм само колелце, винтче и шина от партийната ни машина.

На „Витошка” – пешеходна алея, баба разкри ми свойта идея. Дошло є наум да се премени в жокейски костюм. И в митингуващата фиеста – не да язди бял кон, а да яхне протеста.

– Ти, Позитанчо, с пламенно слово ще ме издигнеш отдолу…Изведнъж клякаш, аз – без да ми дреме, ще те използвам за стреме! Сред тълпата от хора – разни лозунги, разни породи, ще се кача най-отгоре!

Така представи баба ни плана, но съвсем тъй не стана. Щом стигнахме до площада, видяхме шествие-кавалкада… Със свирки, тъпани, вувузели – от къде ли не се взели. Мярнах в тълпата на МаяМа физиономията позната – то без нея къде ли бива, тук тя командва „Системата ни убива!”. До нея – ей го Добрия вълк Лупи, с плакат „Долу, тулупи!”. Тук беше и Румен от Абевето – и той против мафията скандира, най общо взето. Качен на пейка, реч държи Костя Копейка… А пред фонтана – на управлението напук, президент Радев вдига юмрук…

– Корни – понечих да кажа, баба ни от високия скок да откажа. – Видя ли ги тез кои бяха, тук всеки иска протеста да яха…

Но в шума баба не чу ме горката, а събра сили – скочи да яхне тълпата. И в тоз миг „Пази се!” – нададе се някакъв вик, народът се пръсна и баба, върху задните части – меко да кажа, твърдо тръсна се на паважа.

Сега Корни лежи – стяга я кръстът, счупен е и пръстът. От болка охка и пъшка, но повече за властта се тръшка.

Научил за нейния инцидент, звънна є нашият президент. Пожела є здраве, бързо да се оправи. Че готвел я за високия пост – скоро щял да й връчи управленския лост.

– Пада ли Бойко? – пита баба, вместо упойка, и от леглото следи всички протести, знае – с тях във властта ще се намести. Готви се, макар и с навехнат врат, тя да премиерства след тоя преврат.

А пък онзи весел народ, който вечер на улицата прави обход, пак от тръна ще падне на глог…

Но ти, Смехурко, ако имаш кинти на влог – не ги оставяй в банката за залог.Чух някакъв лаф, дано не излезе прав, че покрай нестабилната ситуация, на зима готви се хиперинфлация…

Твой приятел – Позитанец
ти желае кураж – в политическия миш-маш


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: