КАК ДА ДОЖИВЕЯТ ДО ПОНЕДЕЛНИК

В петък премиерът Борисов излезе с обръщение към нацията и като един Бистришки тигър скочи срещу сегашната Конституция.

Така и управляващи, и протестиращи дойдоха на еднакъв акъл: че не друг, а съществуващият от 30 години обществен договор е виновен за всичко. Затова трябва да се променя, да се прекроява, да се ремонтира, да се съкращава и дописва, или направо да се пише нов договор.

„В България всички разбират от футбол и от Конституция” – каза един специалист по конституционно право.

Премиерът обаче знае повече за „Челси”, отколкото за Конституцията. Но въпреки това почна да набелязва промени: двойно по-малко депутати, намален мандат на главния прокурор и висшите съдии, ново разделение на съдийски и прокурорски квоти… Каза и най-важното: свикване на Велико народно събрание.

Само ако се свика ВНС, тогава Борисов щял да подаде оставка.

От петъчното изявление последва пълно объркване в обществото – протестиращите, които преди това искаха Велико народно събрание и Нова Конституция, престанаха да ги искат… Защото има опасност новият ни основен закон да бъде съчиняван от сегашния юридически екип на ГЕРБ, начело с правосъдния министър Данаил Кирилов. Според една сполучлива шега от социалните мрежи, ако Дани Кирилов пише Нова Конституция, тя ще е книжка за оцветяване…

Чули-недоразбрали идеите на премиера, и „патриотите” се обадиха – то без тях де ли бива? Имали свои предложения за основния ни закон. Абе, вие първо влезте в бъдещо Великото народно събрание (хич не ви е сигурно), пък после предлагайте! И какво искат да ни предложат – връщане на задължителната военна служба! От какъв зор? Готвим се да воюваме и с кого? Че ако такъв член се запише в Новата ни Конституция, всички младежи, които подлежат на военна служба, като един ще се наредят не под армейското знаме, а на Терминал-2. Има да ги търсите по света и да ги молите да се върнат, за да си отбият службата.

И още много празни идеи от празни глави чухме за два дни. Сякаш някаква машина на времето ни върна трийсет години назад, когато 39 депутати от ВНС гладуваха против приемането на сегашната Конституция. Ако вземем да си ги припомняме поименно – по-голямата част от тях се оказаха свързани с ДС. Други, като Павел Шопов и Волен Сидеров, избиха на национализъм и русофилство. А един гладуващ, хем си бе от ДС, хем против Конституцията, но след време стана конституционен съдия, за да я брани. Някои, които тогава не слагаха и троха в уста, по-късно си доядоха на държавната хранилка – като депутати и посланици. Най-видният гладуващ революционер от онова време сега се е снишил като консул в Ниш и не взема страна в размирното време, за да не си загуби държавната службица.

Преди трийсет години пак имаше палатки и лозунги. Но Основният закон бе приет и добре,че бе приет – той сложи край на ръководната роля на БКП, гарантира плурализма, правото на частна собственост и основните права на гражданите. С този закон България стана член на НАТО и ЕС. Конституцията ни сигурно има несъвършенства, особено в частта си за съдебната власт и прокуратурата, но тия несъвършенства могат да се коригират от обикновен парламент, стига да има желание на две трети от депутатите. Защо тогава ни е Велико Народно и Нова Конституция – няма настъпила нова ситуация в държавата, България не е променила посоката (засега), нито ще ставаме монархия или президентска република, че да се налага нов обществен договор.

Не, че се налага, но за два дни – събота и неделя ГЕРБ вече написа Нова Конституция – Борисова. И ще я внася в Парламента заедно с предложение за Велико народно събрание. А бъдещите велики депутати отсега да си купуват флумастери за Проекта ГЕРБ – книжка за оцветяване.

Не свободни съчинения и недомислени проекти, а спазване на Конституцията – това се иска от нашите държавници. Които уж се кълнат в нея, но надали я четат вечер преди лягане – както забелязахме, не нея държат на нощното си шкафче…

Пък днешното популистко дрънкане е само за отклоняване на вниманието от искането за оставка, за да доживее правителството до понеделник.

Поне до следващия….

М. ВЕШИМ