Лелевизия

100 процента заспали

Когато протестите чукат на вратата ти, настава време за потушаване на общественото недоволство с „хляб и зрелища”.

Тази древноримска максима най-точно описва промените в прог­рамната схема на БНТ оповестени миналата седмица от генералния є директор. Накратко – за да не си загуби хляба, Емил Кошлуков предлага на телезрителите нови зрелища. От 8 септември всяка делнична вечер започва „Последният печели“ – „семейна игра за знания“ с водещ Орлин Горанов. Освен това забавление, тръгват още две развлекателни предавания, както и токшоуто „Събота вечер”.

„От много време БНТ има нужда от нови формати, които да привличат и по-младата аудитория в ефира на телевизията, като същевременно запазваме утвърдените такива и правим ясно обособени времеви пояси на съдържанието“, твърди шефът на обществената телевизия.

Добре, господин Кошлуков осигурихме зрелищата, а какво ще правим с културата?

Гледайки новата програмна схема, става ясно едно – културата кучета я яли. Обзорното „Култура.бг“ вече е с нов начален час – 11.00, и с времетраене едва 45 мин. Преди новините за култура ще минава лайфстайл рубриката „100% будни“. Интересът клати феса – родните паркетни звезди са сложени времево пред културата.

За мен като четящ човек най-вероломното посегателство в програмната схема е срещу предаването за книги „Библиотеката“. Вместо на живо през уикенда в нормален дневен час, както беше досега, „Библиотеката” ще се излъчва на запис в понеделник от 23.30 часа. Факт е – в страната на Винету четящите хора не са толкова много, но да забиеш единственото си предаване за книги в този негледаем часови пояс, си е чиста дискриминация. Значи за книгите при тези нощни излъчвания ще сме „100% заспали”, а сутрин за лайфстайла „100% будни”.

Всъщност предаването „Библиотеката” отдавна е трън в очите на телевизионното ръководство. Още в края на август 2018 година, директива на БНТ принуди водещите на медията да изберат само едно предаване, чиито лица да бъдат. По този начин бяха извити ръцете на един от водещите на „Библиотеката”, журналистът Георги Ангелов и той остана водещ само на предаването „История.бг“. По-младите и будни лица в „Библиотеката” също пострадаха. Трудовият договор на Надежда Московска не беше подновен. Чиста работа! Всички по-свободомислещи водещи елегантно „изчезнаха” от предаването.

Да живеят книгите! В понеделник от 23.30 часа на запис!

Влади Христов