ВЪПРОС ЗА 20 МИЛИАРДА ЛВ.

СПИРАМЕ ЛИ „БЕЛЕНЕ” ИЛИ ДА?

С радост установих, че по отношение на премиера Борисов съм бъркал. Той не бил илитерат (от латински – необразован, неук човек), за какъвто го имах. Харесвал не само един писател (Карл Май с неговия Винету), а още един – Джани Родари, когото четял всяка вечер преди заспиване. Най му харесвало стихчето „Продавач на надежда“ и специално това: „А на тоз, който няма пари /и само отвънка поглежда,/ бих му дал, без да плаща дори,/всичката своя надежда“. Как да не го харесвам тоя Родари, си рекъл Бойко – толкова ми е удобен с тея думички – явно не съм само аз с надеждите. И, окрилен от неговия пример, ни продаваше надежди – но за какво? – разбира се, за най-подходящия за тази цел обект – АЕЦ „Белене“. За който ни лъжотка поне двайсет години – първо нарече централата „гьол“, после я прекръсти на „красив проект”, после пак на „гьол“ – и така „до края на света“.

Тези дни обаче се съпикяса – чрез енергийната си министърка Петкова оповести, че „Белене” може да няма и е по-вероятно реакторите да се преместят в Козлодуй.

Този филм също сме го гледали. Светът се разделя с АЕЦ-ите и минава на екоенергии, а премиерът отново ни заглавиква с любимия си Родари. И се питам – дали не пуска поредния блъф към „Росатом“ (с цел нови „попълнения в шкафчета и чекмеджета“)?

Това при положение, че самите руснаци отдавна са отписали „Белене“…, но продължават да ни „преджобват“ за актуализации, консултации, консервации и неустойки. Ала на тази тема хванах така наречената „говежда болест“ и не ми се слуша за нея.

Най-успокояващото е, че енергийната криза, с която ядреното лоби ни плаши, си е чист кьорфишек. Зная, че с 3700 мегавата въглищни централи (нямаме изход – с тях ще продължим въпреки забраните и санкциите) и с 2000 мегавата ядрена мощност спокойно ще се задоволяваме до 2050 г. – а след 30 години световната енергетика ще се промени  революционно. Хайде тогава – и най-после – да се откажем от висящите като Дамоклев меч над главите ни 20 млрд. лв. за въпросния дунавски „гьол“!

Ето къде може да се насочат „назначените“ за АЕЦ 20 млрд. лв. За:

– 4 парогазови централи в „Марица изток“, мощни колкото АЕЦ Белене – 2.8 млрд. лв.

– язовир „Яденица“ и ПАВЕЦ „Чаира“ – 440 млн. лв.

– инсталации за съхранение на енергия – 400 млн. лв.

– 2000 мегавата. соларни мощности – 2 млрд. лв.

– умни електромери – 1 млрд. лв.

– енергоспестяване чрез жилищно саниране – 2 млрд. лв.

– „интелигентна“ преносна мрежа (т.нар. смарт-грид) – 1 млрд. лв.

Останаха ненасочени още 10 млрд. лв., което позволява горните инвестиции да се удвоят, а и да се намерят нови приложения. Тук ще се присъединя към Борисов и ще си „купя надежди“ – но не за гьолове, а за изброените разумни и полезни цели… И накрая, но не на последно  място – не е ли вече време прокуратурата да надзърне в проекта АЕЦ „Белене”, където непременно ще открие чудовищни далавери?

Наско МАНДАДЖИЕВ
бивш работник в
ТЕЦ, турбинен
монтьор