На час по жълтичка

Винаги съм се питал защо политиците вземат пенсионерите за наивни. Сигурно разчитат на старческото оглупяване или деменцията. Уважаеми управляващи, подценявате хората от третата възраст – те не са маймуни, та да ги ловите на трици. „Всеки един български пенсионер ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври“, заяви миналата седмица премиерът Борисов. На час по жълтичка, та всеки месец да си припомнят какво голямо благодеяние е направено за тях.

Ясно е – над 2 милиона пенсионери у нас са примамлива електорална маса, но нещата при тях не стоят като в ромските гета, където за 50 лева можеш да си купиш глас.

Със същия евтин популистки трик управляващите се опитват да купят и безработните.От 1 октомври минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9 лева на 12 лева. Това са цели 3 лева! С три лева българският безработен ще си купи 3 кебапчета и хоп – бонусът го няма.

Истината зад тази политическа „щедрост” обаче не е никак лицеприятна. Социалните мерки за справяне с икономическата криза са меко казано плачевни. Заради трудноизпълнимите условия и обърканата документация по мярката 60/40 до юли бяха изплатени едва 153 милиона лева. Също толкова нефункционална мярка се оказа 375-левовата еднократна помощ за родители, принудени да излязат в неплатен отпуск. От 5231 подадени декларации до края на май бяха одобрени само 1955 кандидатури. При 20 милиона лева, отделени за тази цел, простата сметка показва, че са раздадени малко над 733 125 лева.

В чий джоб ще отидат останалите милиони? Обичайният трик – отделяме гръмко средства, а после правим така, че да няма на кого да ги дадем. И вълкът сит, и агнето цяло.

За разлика от родните шашми, бонусите на съседите са доста адеквани. Още в края на април правителството на Гърция отпусна извънредната финансова помощ от 400 евро на всеки безработен. Общо 168 000 души се възползваха от тази финансова подкрепа. Сърбия вече започна инвестирането на 5 милиарда евро в заеми и помощ за бизнеса. Правителството изплати и еднократна помощ от 100 евро на всеки сръбски гражданин на възраст над 18 години. Румънците пък изцяло отложиха вноските по заеми за период от 9 месеца.

На този фон 50-те лева за българските пенсионери и 3-те лева за безработните изглеждат като абсолютна подигравка. Ако искате да гласуват за вас, създайте работеща социална политика. С „на час по жълтичка” няма да ви мине номерът.

 Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: