КОЛУМБИЯ НА БАЛКАНИТЕ

България може да не стане Швейцария на Балканите, но Колумбия – като нищо. Бизнесменът Х. Б. от Дупница има цех за производство на дограма. Епидемията от коронавируса обаче спряла поръчките и бизнесът му закъсал. Тогава той решил да се обърне към други печеливши източници. На енергото обаче направило впечатление, че неговата производствена база започнала да харчи много ток. А изпратените за проверка полицаи видели, че цехът за производство на дограма бил преоборудван в професионална оранжерия за отглеждане на канабис. С модерна електронна автоматична овлажнителна система за оранжерийно производство и сушене на марихуана. А това наистина е печеливш бизнес, защото килограм от наркотика докарва на производителя между 4 и 5 хиляди лева. 43-годишният наркопроизводител от Дупница обаче бил арестуван и вместо печалба ще получи присъда.

Този пример обаче е само една капка от морето на масовото производство на марихуана в Югозападна България. То толкова се разраства, че с надежда очакваме страната ни скоро гордо да се сравнява с Колумбия – световният № 1 при производство на дрога. Последната спецоперация на Гранична полиция в районите на Петрич, Сандански и Златарево показа, че местното население не жали сили и здравата работи в тази посока. С помощта на хеликоптер бяха открити 86 ниви, засадени с марихуана. Особено приятно впечатлява това, че не става дума за примитивно допотопно земеделие, а за най-модерно производство, защото повечето плантации са покрити със соларни панели и имат напоителни системи. Овен това наркоградините са снабдени с охранителни сензорни фотокапани за денонощно наблюдение, така че нито животно може да стъпче  реколтата незабелязано, нито крадец да отмъкне част от нея.

Лошото в тази приятна картина е една калпава наредба, която се оказва спънка в добрите намерения на наркопроизводителите. Според нея държавните органи, които са открили насажденията, са длъжни да ги унищожат. Затова по време на мащабната операция граничните полицаи ожънаха от 86-те ниви рекордното количество от 28 тона марихуана. Направо зашеметяващо! Наистина има с какво да се гордеем. Никоя друга страна от Балканите не може да се похвали с такова производство на канабис. Според оперативните данни на полицията почти половината от готовата продукция се разпределя в страната, а останалата се изнася в Гърция. Повод за патриотична гордост – качественото родно производство се оценява и в чужбина. Обнадеждаващ е и фактът, че цели фамилии са се отказали да отглеждат жито и са превърнали отглеждането на канабис в постоянен бизнес. Причината е ясна – печалбата от тон марихуана е с пъти по-голяма от тон жито. Според криминалистите част от плантаторите, засечени при спецакцията, са им до болка познати, защото вече имат по няколко присъди. Въпреки това те не се отказват от производството и търговията с марихуана. Което означава, че родното законодателство е съпричастно към техните занимания. В някои страни като съседна Гърция, ако те хванат, че тровиш населението с наркотици, те вкарват в затвора за 20, а и за повече години. У нас обаче за същото родната Темида дава само условни присъди. И наркобизнесменът хуква отново към нивата си, притеснен не от родното законодателство, а от това дали някой глиган не гази изкласилия канабис. А при такова добронамерено отношение на законотворци и Темида, нищо чудно скоро Колумбия да ни диша прахта.

Сергей Трайков