БЕЗ НАЕМ ПО ЕТАЖИТЕ НА ВЛАСТТА

Странно е, когато министър на финансите се помни не с работата си, а с това, че е живял (и продължава да живее) в чужд апартамент. Вероятно и тези с албанския реотан вече са се досетили, че става дума за бившия финансов министър Владислав Горанов. През 2014 година той се нанася в апартамент от 180 квадрата, собственост на съпругата на бизнесмена Иван Сариев – негов кръстник. А г-н министърът не плаща наем за обитаването на дома. През 2015-а Вл. Горанов назначава сина на своя благодетел – Христо Сариев, в ръководеното от него финансово ведомство. Безвъзмездното обитаване на луксозния апартамент обаче предизвика шумен обществен скандал. Подозрението към министъра бе: щом с години живее в чужд апартамент, без да плаща, значи плаща на собственика по друг начин – като закриля и подпомага бизнеса му. След доста размотаване Върховната касационна прокуратура реши да успокои населението: запретна ръкави и през ноември 2018 година започна проверка срещу Владислав Горанов за „престъпление по служба и търговия с влияние“. А самият Сотир Цацаров, тогава главен прокурор, обеща тя да приключи по-бързо.

Това обаче не стана. Протакането продължи, без прокуратурата да съобщава какво точно проверява. По едно време се оправда с половин уста, че чака антикорупционната комисия да каже дали Вл. Горанов е в конфликт на интереси. И тогава ще реши какво да прави с преписката. Тоест – вместо да прави обещаните проверки, прокуратурата чака друг да й свърши работата.

Дойде 1 март 2019-а. Вл. Горанов излезе абсолютно чист от скандала с имота. КПКОНПИ опрощаващо постанови, че министърът не е нарушил законите. Не бил „упражнил никакви правомощия по служба, нито имал частен интерес, който да му влияе“. Не бил и свързано лице с Ив. Сариев, въпреки че той самият го определя като „роднина“. Според обясненията на Вл. Горанов той се мести в София заради пернишкото земетресение през 2012-а. Тогава те живеели на 10-ия етаж. Трусът обаче изплашил съпругата му и тя не желаела вече да живеят нависоко. Вл. Горанов споделил този проблем с Ив. Сариев и той му предложил да се преместят на по-ниско – в негов апартамент. Нямало конфликт на интереси и в това, че е назначил Сариев-младши в своето министерство. А за Вл. Горанов също не е проблем, че живее безплатно в апартамент, собственост на бизнесмен. Макар че е двустранно укриване на данъци в особено големи размери. „Ако имах притеснения, нямаше редовно да го вписвам в годишната си декларация“, казва министърът.

И наистина няма за какво да се притеснява. Прокуратурата продължи да мълчи и да протака. Тя нито изрази съгласие с решението на антикорупционната комисия, нито изрази несъгласие, като го атакува в съда.

Вместо това си изми ръцете, като се отърва от казуса „Горанов“ и го прехвърли на Специализираната прокуратура. От тогава насам никой не знае какво прави спецзвеното със случая. Има ли постановление за образуване на дело срещу финансовия министър? Ако да (или – не), с какви мотиви? Последно говорителят на спецобвинението съобщи, че проверката продължава и срокът й е, „докато приключи“. Тоест намук, защото такъв законов срок няма в нашето законодателство.

След това избухна скандалът с неплатените милиони от Васил Божков, част от които той твърди, че давал на Вл.Горанов. После мандатът на Сотир Цацаров изтече. След него за главен прокурор беше избран Иван Гешев. После дойде Ковид-19. След това избухнаха протестите. В техния разгар Владислав Горанов подаде оставка. И се превърна в стара новина. Потъна в мечтаното от компрометираните политици забвение и вече почти никой не се сеща за него. А ако иде дипломат в чужбина, ще бъде забравен напълно. Както бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който се скри като консул във Валенсия. И всички забравиха и за него, и за имотните скандали, в които беше замесен. Хубавото е, че само прокуратурата (уж) не забравя. Само дето краят на (ужким) проверките й не се вижда. И така ще бъде, докато тя самата си определя крайния срок за техния завършек. Или докато най-накрая някой започне да проверява самата прокуратура какви ги върши.

Сергей Трайков