СЕМИНАР

Уважаеми дами и господа, добре дошли на семинара по купуване на гласове. Заповядайте, настанявайте се, има места за всички… За съжаление не успяхме да спечелим онази европейска субсидия по програма „Обучение“, за която ви споменах миналия път, именно затова и днес сандвичите в залата не са купешки, а ги е правила майка ми. Това ме подсеща да се обърна към новодошлите – моля ви, имайте предвид, че сандвичите са за всички, не ги тикайте по чантите си и не ги взимайте за вкъщи…

Но да не губим повече време, предлагам направо да започваме с презентацията. Колеги, ако обичате, включете екрана…

Такаам… Значи, това, което виждате на екрана зад мен, уважаеми дами и господа, е средство номер едно, номеро уно, така да се каже, при купуването на гласове – Кебапчето. Ние ще се обръщаме към него в единствено число и за да подчертаем неговата важност, ще ви помоля да го отбележите в записките си с главна буква. Имайте предвид обаче, че с едно кебапче избори не се правят, избори се правят с много кебапчета, оттук извеждаме и понятието МК (Много Кебапчета). А ако ви се падне по-костелив регион, към МК прибавяте и НК (Нервозно Кюфтенце).

Вторият много важен момент при купуването на гласове, уважаеми дами и господа, и това го подчертайте в записките си с две линии, е Моментът на Отричането (МнО). Винаги отричайте, винаги! Дори да ви хванат как карате с ремарке трийсет неграмотни към избирателната секция, отричайте! При купуването на гласове отричане му е майката, отричане му е бащата, отричане му е и всички останали роднини!

Това автоматично ни довежда и до точка номер три в семинара ни днес, а именно – Най-Големият Враг (НГВ)! Кой според вас, уважаеми дами и господа, е вашият НГВ при купуването на гласове? Кой? Вие там, какво мислите…? Не, грешите, не е полицията. Най-големият ви враг, дами и господа, е журналистът! Журналистът със скритата си камерка или тайното си диктофонче… Анатема за журналиста, дами и господа, анатема! Нека го повторим всички заедно – а-на-те-ма! Точно така. Видите ли журналист, напръскайте го със светена вода и ще избяга, съскайки. Мръсници! Сякаш всичко друго сме си оправили в държавата, та за нас са се хванали. Имайте предвид обаче, че ако бъдете заловени в крачка от журналист, ние, вашите верни другари, абсолютно задружно ще се отречем от вас. Това, уважаеми, е така нареченото Правило на Стадото (ПнС), тоест – ранената антилопа я гняват лъвовете.

Така. Сега. Ако всички се обърнем към изхода на залата, ще видим, че там ви очаква нашата асистентка, която ще раздаде на всеки един от вас по една торба на излизане. Какво…? Да, господине, безплатна е, не се притеснявайте… Тези торби са специално за вас – взимате ги и започвате да обикаляте с тях из районите си. Не ви чух, госпожо, може ли да повторите… Да, наясно съм, че торбите са празни, празни са, защото са пълни с обещания към избирателите. Хайде сега, един по един, без да се блъскате, подпишете се, че на излизане сте получили торба, след което вървете и щедро подарявайте надежда на хората.

 

Деян Копчев