РАЗВЪДНИК НА КАЛИНКИ

Бедната Калинка, снабдила се с фалшива диплома за висше образование – тя не само че го отнесе, ами и стана кръстница на всички неграмотници, нагласени по партийна линия на топлички местенца.

Така е, като човек се стиска и го мързи дори да погледне в интернет! Там дипломи за висше образование не се продават (поне явно), но пък има стотици предложения как безболезнено да го получите срещу разумна сума, подлежаща и на пазарлък. И няма нищо нередно в това, някой друг да ви напише дипломната работа: „Поръчката за изработване на дипломна работа/ магистърска теза не е нито срамно, нито неудобно. Просто всеки човек прави разчет на баланса от време и средства и преценява по какъв начин да ги съчетае така, че да получи най-добрия продукт от усилията си.” – успокоява ни първият сайт за продажба на готови дипломни работи.

Ако се притеснявате, че ще ви набутат текст, който сума ти народ преди вас е пробутвал на преподавателя като свой, бъдете спокойни – „Нашите разработки са авторски и оригинални. Проверяваме всяка писмена работа с програма за откриване на плагиатски текст и така сме сигурни, че ви предоставяме една добра услуга.”

И изобщо не си мислете, че става дума за нещо нередно, извън правилата на университетите и висшите училища – фирмите-производители на бакалавърски и магистърски тези, есета, реферати чинно си посочват дори пощенските адреси – има ги в София, във Варна, във всички университетски градове.

„Пишем разработки за почти всички университети в България. Имаме ресор от специалисти, разработвали различни писмени работи за СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, НБУ, УНИБИТ. Без значение дали следвате магистратура, или се обучавате в магистърска степен, то се обърнете към нас, за да успеете. Важността писмената работа да е оригинална е основно изискване във всички университети.” – разасняват специалистите.

От вас не се изисква абсолютно нищо, освен името, темата, университета и името на преподавателя. Да не стане някоя беля, има ги и такива, които се заяждат.

А за по-тъпичките, които не могат да схванат за какво става дума, си е казано направо: „Прескочете сесията с нашата подкрепа”!

Подкрепата, разбира се, не е безплатна – анонимните автори (само за един сайт работят над сто) също хляб трябва да ядат. Ценоразписите започват от 25 кинта за банално есе, за курсовите работи – от 50 до колкото се разберете.

За по-заможните си има и съвсем специални теми – на цени между 300 и 700 лева.

Искате да сте сигурни в бъдещата си кариера и затова държите освен висшето образование да защитите и докторат?

Е, това ще ви струва вече около 6000, докторантурата не е за всяка уста лъжица. Ако пък ви мързи да си съставите библиографията (за несведущите – списък с използваната литература в края на тезата), и нея ще ви направят – само че срещу още 2000.

В условията на пандемия и онлайн провеждане на лекции и упражнения можете да сте отличник дори да не сте стъпили в университета си – все пак, здравето е преди всичко!

И така, след малограмотните калинки, администрацията е на път да се напълни и с дипломирани калинчици.

Всъщност – как ли е калинка в мъжки род?

Калинк?

Румен Белчев

Б. А. За всички грешки и неточности в тек­ста не винете автора. Поради липса на време очевидно се е възползвал от една от по-екстравагантните услуги, открити из сайтовете за размножаване на калинки – „написване на медийна статия”.