МУТРИ ВЪН, МУТРИ ВЪТРЕ

Няколко снимки от погребението на генерал Любен Гоцев, отишъл си на 90 години, обясняват много неща в държавата. На тях се виждат партийни функционери на БКП/БСП, висши полицейски шефове, както и герои от подземния свят. Макар да е трудно да отличиш едните от другите.

Да се сбогуват с „Кръстника“ бяха дошли Иво Христов (професор-социолог и депутат от БСП, уж от гражданската, а може би и от Гоцевата „квота“), Атанас Мерджанов (също БСП-депутат), Румен Петков (бивш вътрешен министър и шеф на партия АБВ), както и Младен Михалев-Маджо.

Този Маджо е митична фигура от престъпния свят – бос на групировката СИК, един от малкото останали живи герои на юмрука и бухалката. За него се знае, че Любен Гоцев му е повече от баща – генералът от ДС създаде силовите групировки от спортисти в началото на 90-те, той им дърпаше и конците. Неслучайно го наричаха „кукловод“ и „сив кардинал“ на партията, този генерал-кардинал бе начело на БСП, първо видимо, а после – и невидимо. В пенсионна възраст той основа и кръга „Монтерей“ – кръг от бивши ДС-началници, които на маса, на салата и на ракийка години наред редяха дневния ред на държавата.

И добре го наредиха. За себе си.

На това погребение знакови бяха не само присъстващите, а и отсъстващите.

Липсваха Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган, Корнелия Нинова, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров, Кирил Добрев, Мая Манолова, Татяна Дончева и т.н., но е сигурно, че всеки от тях е проронил по една сълза в памет на достолепния Любен Гоцев, който отдаде живота си за велика кауза: управниците да живеят добре, а народът – зле.

Липсваха също Васил Божков и Цветан Василев – поради отстъствие от страната. А и Слави Трифонов, чалга-певецът на мутрите – поради амнезия (забравил, че е бил такъв).

Забеляза се отсъствието на още една важна фигура – президента Радев. Той дори и не изпрати официални съболезнования на семейството.

Явно му е било неудобно: хем да вика „Мутри вън“, хем да се събира с мутри пред обективите на фоторепортерите. А пък не върви да се дегизира – с перука и изкуствена брада, заради едно погребение. Но сам, в кабинета си, вероятно е проронил едно:

Маркс да го прости!“ в памет на колегата-генерал. Защото и Радев е силно задължен на БСП – партията, ковачница не само на мутри, а и на кадри за върховете на властта.

При това положение какво значение има къде са мутрите – вън или вътре? Които днес са във властта, утре ще са отвън, на тяхното място ще седнат следващите.

Затова лозунгът „Мутри вън“, който протестиращите повече от сто дни носят на фланелките си, би трябвало да бъде: „ВСИЧКИ мутри вън!“.

Един такъв лозунг ще обединява разните муцуни по етажите на властта – не само от партийните централи, не само от парламента, ами и от президентството.

Михал Мишковед