Новото ненормално

Имаме нов министър на туризма, но определено браншът си кара по старому.  Миналата седмица ресорният шеф Марияна Николова каза, че пандемията е променила лицето на сектора, а това изисквало да сме свикнели с т. нар. „ново нормално“.

Госпожо Николова, това Ваше ново нормално в родните условия се оказа доста ненормално. А когато фактите говорят – министрите мълчат.

Националният статистически институт публикува данни за срива на туризма ни през август. Броят на нощувките във всички места за настаняване е спаднал с 45 на сто в сравнение с изминалата година. С 65 на сто са намалели чуждестранните гости на родните хотели.

Да, разбира се, корона вирусът е виновен за всичко, ще кажат от туристическото ведомство. В същото време „се справяме” с ковид кризата, създавайки фиктивен „Консултативен съвет по туризъм“. Имитираме дейност за пред електората, а браншът затъва финансово с всеки изминал ден.

Защо нашите съседи успяват да закрепят положението, докато ние все търсим с какво да се оправдаем? Ето например в Гърция, въпреки срива при пътуванията, през август са кацнали 315 000 туристи от Великобритания и 206 000 от Германия. Явно в южната ни съседка „новото нормално“ дава съвсем различни резултати. Браншът по целия свят се бори със зъби и нокти за всеки турист, през това време Бай Ганьо лапа мухите и брои незаетите плажни чадъри по Черноморието.

Наскоро четох за един парадоксален случай – правителството на Перу е отворило руините на Мачу Пикчу за един-единствен японски турист. Ентусиастът чакал седем месеца, за да посети цитаделата на инките, след като бил блокиран в южноамериканската страна по време на пандемията. Май на следващия Консултативен съвет е добре да поканим делегация от братско Перу. Нека поне перуанците ни научат как се прави туризъм в условията на „новото нормално“.

Влади Христов