ЕКСПЕРТИ ПО ЛАПАНЕ

Много се говори за експерти в последно време. Протестиращите искат да махнат правителството и да го заменят с експертно. За свой експертен кабинет мечтае и президентът Радев. ДПС също предложи като изход от политическата криза правителство, съставено от експерти. Не закъсня и Корнелия Нинова. Тя събра на „Позитано” 20 тези, които още не са напуснали БСП или пък не са изгонени от нея самата, и посочи червените министри в нейното експертно правителство в сянка, като сложи начело себе си. Изобщо, оказва се, че България бъка от експерти. Имат ли обаче качества те? Нека потърсим отговора в следващия случай.

През ноември 2018 година за изпълнителен директор и шеф на борда на директорите в АЕЦ Козлодуй бе назначен Наско Михов. Кой е той ли? Любителите на логиката вероятно ще предположат, че този човек е ядрен физик. И ще загубят, ако са се хванали на бас. Защото у нас е логично често да се случват нелогични неща. Наско Михов е идеален пример за това. Понеже шефът на атомната електроцентрала е завършил финанси в Свищов. А как е стигнал до това сладко място ли?

В началото той е бил известно време в търговския отдел на аеца, но напуснал и отишъл в „Сименс-България“, където работил като експерт по продажбите. В основата на неговото кариерно развитие обаче стои Милен Велчев. Когато по царско време става министър на финансите, той, по известни единствено нему причини, през 2003 година взима в екипа си Наско Михов  за свой експертен  съветник. И от тук кариерата на г-н Михов тръгва по пътя на експертите, членове на различни добре платени бордове.

С времето се сменят различни правителства, сменят се и различните шефски кресла, в които сяда експертът по всичко Наско Михов.

След финансовото министерство той отива в държавната фирма „Публични инвестиционни проекти ЕАД“. Това дружество изобщо не е известно на населението, но то борави и разпределя десетки милиони на когото трябва да се отпуснат.

По едно време печално известният Вальо Топлото е обвинен в злоупотреби с милиони и тръгва по съдилищата. На неговото място за шеф на Топлофикация – София е назначен експертът Наско Михов, който няма никаква представа от парно. И резултатите от неговото експертно управление веднага стават видими – сметките за най-евтиното отопление на столичани се удвояват. Затова след три месеца е махнат от там.

Явно експертните качества на г-н Михов обаче са направили нужното впечатление на когото трябва, защото той е преместен в „Информационно обслужване АД“. А това не е случайно дружество. В него се изчисляват и нагласяват крайните изборни резултати, а и други важни за властта числа от различни сфери.

И така от борд на борд експертът по всичко кацва в АЕЦ Козлодуй като неин шеф. Там той стана известен с това, че даде 30 хиляди лева за създаването на песен, с която да се отбележи 45-тата годишнина на централата. Изпълнителният директор обаче не пропуска да даде и на себе си. За миналата година АЕЦ Козлодуй отчита 8 процента ръст на оборота. През това време г-н Михов увеличава многократно и ръста на своето месечно възнаграждение. И слага в джоба си годишна заплата от 234 000 лева. Председателят на Народното събрание, премиерът и президентът могат само да мечтаят за такива пари, понеже получават двойно по-малко от него. Но това е така, защото за разлика от тях експертът по продажби, финанси, инвестиционни проекти, парно отопление, информационно обслужване,  ядрена енергетика и каквото се сетите още Наско Михов има свободата сам да си определя заплатата.

Любителите на логиката вероятно ще попитат: но нали има борд на директорите, те защо не контролират действията на този човек? Да, наистина ръководството на аеца има тричленен борд. В него освен г-н Михов влизат още шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен и директорът на Националната енергийна компания Иван Йончев. Как да контролират Наско Михов двамата обаче, когато за участието в борда той дава на г-н Коен 84 000 лева. Със същото възнаграждение от 84 хилядарки запушва устата и на г-н Йончев.

Това са пари от АЕЦ Козлодуй, които двамата бордовици взимат отделно от основните си огромни заплати като шефове на БЕХ и НЕК. Какви точно са те обаче никой не знае, това е строго пазена тайна от журналистите и обществото . Явно двамата се срамуват да обявят размера им. Не е тайна само, че ръководените от тях БЕХ и НЕК имат натрупани дългове от по 4 милиарда лева, което показва какви експерти са и двамата. Това са фирмени задължения към хазната, които обаче са за сметка на всички данъкоплатци.

Затова, когато някой заговори за съставянето на експертен кабинет, хората трябва да бъдат  много подозрителни. И двойно повече внимателни. Защото доста от експертите у нас са пример за липса дори на елементарна експертност.

Сергей Трайков