РИНГ СВОБОДЕН!

ПО-ДОБРЕ – БЕЗ ПУБЛИКА

 Преди един кръг Славия победи на своя стадион „Левски“ с 1:0. Докато футболистите играеха на терена, феновете на „сините“ започнаха да се бият помежду си. След мача се оказа, че са изпочупили седалки за 50 хиляди, които „Левски“ трябва да плати на Славия.  А БФС глоби „синия“ отбор с още 5300 лева за вандалските прояви на неговите привърженици. Войната между фенските фракции на състава от „Подуене“ обаче не избухва сега. Само кръг преди това в Пловдив, на мача с „Ботев“ двете враждуващи фракции на „сините“ – „София запад“ и „Южна дивизия“ се вкопчиха в масов бой на трибуните. Полицията арестува 42-ма побойници. БФС глоби „сините с 3 хиляди лева и ги наказа с 1 мач без публика.  А 20 от арестуваните бяха осъдени по бързата процедура. Присъдата: те трябва да извършват обществено- полезен труд за различен период от време, освен това им е забранено да посещават футболни мачове в срокове от 2 до 4 години.

На пръв поглед наказанието е приемливо, но така е само на хартия. То е безсмислено, защото след арес­тите се оказа, че повече от 10 души в „синята“ агитка вече имат такива присъди. Въпреки това полицията ги е допуснала да влязат в стадиона на „Ботев“. В нормалните държави над осъдените футболни хулигани има контрол. Те се привикват в полицейските управления, където престояват 2 часа – докато трае мачът на техния отбор. Така че не могат да припарят до стадиона. Освен това им е забранено да пътуват за мачове в чужбина, защото на феновете с присъди не се позволява да напускат страната.

У нас присъдите са само мижи да те лажем. Полицаите са заети с протести за по-големи заплати, а опазването на стадионите от вандали им е последна грижа. Затова изненадващо се оказа, че от коронавируса има и полза. Заради него се реши мачовете да се играят без публика. Мярка, която може би трябва да остане и след като Ковид-19 си отиде.

Сергей Трайков