Индрише ЕООД

Геновева Стайкова беше пенсионирана учителка по биология, много обичаше да решава кръстословици, но истинското й хоби беше цветарството. Панелната й гарсониера приличаше на ботаническа градина с диван, а терасата й – на оранжерия с печка. За разлика от своите приятелки Стайкова не се поддаде на хипохондрията, завладяла всички покрай корона вируса. Напротив, Геновева реши да се бори със страшната болест чрез билки.

Започна с лайка, премина през мащерка и завърши с жълт кантарион. Ефектът от споменатите растения се оказа неудоволетворителен за биоложката. Една сутрин в пенсионерския вестник „Осемнайста възраст” Стайкова прочете, че учените от Принстънския университет са направили епохално откритие. Корона-вирусоносители приемали отвара от индрише, на третия ден от терапията тестовете им вече били отрицателни.

Научавайки за лековитата мощ на индришето, Геновева се плесна по челото, при което освен че уби една кацнала там муха, задвижи неподозирана по своите мащаби мисловна дейност. Нямаше никакво време за губене! Стайкова набързо сложи два памука пудра, наметна старото си рипсено сако и с бодра крачка се запъти към Агенцията по вписванията. След тричасово чакане в коридора на бял свят проплака „Индрише” ЕООД. Предмет на дейност – производство на тинктури, мехлеми и отвари от индрише.

„Изпреварих ги американците!”, възкликна Геновева на излизане от Агенцията, а после подскочи във въздуха като Фред Астер. През следващите дни биоложката подмени всички фикуси, палми и филодендрони в гарсониерата си с индришета. Сега оставаше да пораснат и първата индришана реколта щеше да е налице! Стайкова вече виждаше как дава интервюта по националните телевизии за чудотворната отвара. Пред очите й изникваха заглавията във вестниците: „Идва краят на корона вируса! Светът е спасен от една българска пенсионерка!. Господ е българин! Освен Джон Атанасов ще си имаме и Геновева Стайкова!“

От еуфорията я извади новият брой на „Осемнайста възраст”. В него беше публикувано следното опровержение: „Учените от Принстънския университет се извиняват за подвеждащата информация. Отварата, с която са преборили корона вируса, е била не от индрише, а от билката бабини зъби”. „На баба ви зъбите!”, изсъска иначе незлобливата биоложка. След като се успокои с тройна доза „Мента, глог, валериана”, си каза: „Какво пък толкова, сега поне ще имам бол индрише за сладкото от сини сливи”

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: