ЗА СМЯХ НА КОКОШКИТЕ

Помните ли стария тъп виц – по какво си прилича кокошката?

Елементарно – по това, че двата й крака са еднакви, особено десният.

Приложен към съвременната парламентарна практика, вицът обаче престава да бъде тъп и става още по-тъп.

По какво си приличат Законът за ДДС и парите навреме – онези, които добрите хора изсипват по телевизията, за да се цамбуркате на Хаваите?

Ами – по това, че в преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС незнайно как се промъкна промяна в съвсем друг закон, според която добрите хора от бързите кредити ще могат да си ги прибират двойно, ако не си плащате вноските навреме. И то така се промъкна, че беше гласувана и приета.

А има ли нещо общо между стопаджиите, Наказателния кодекс и търговското корабоплаване?

Прави сте – има. Защото отново в преходните разпоредби на Закона за търговското корабоплаване се промъкна и поправка в Наказателния кодекс, според която този, който не може да докаже, че пътниците в колата му са просто стопа­джии, а не са си платили бензина, за да ги откара от точка А до точка Б, ще отнесе от две до пет години затвор.

А има ли нещо общо между първолачетата и Кодекса на труда?

Общото е 24-и май. Някак между другото в поправките на Кодекса, в текста за националните празници, прилагателното „славянска” отпадна от съществителното „писменост”. И така – първолачетата вече ще трябва да учат, че светите братя са ходили чак в Моравия да съставят българската азбука.

По-тъп е само вицът за краката на кокошката.

И натисналите зеленото копче при гласуването на тоя кодекс, предполага се – без много-много да са го чели. Ами че той е написан с букви!

Все в тоя ред на мисли не е зле да попитаме каква е разликата между Конституцията. Онази, която действа в момента, и другата, която само за седмица бе написана, огласена, похвалена и внесена за разглеждане в Парламента.

Какво стана с комисията, която трябваше да я обсъди?

За два месеца тя проведе 1 (едно) заседание, продължило 15 (петнайсет) минути. След това председателят й, г-жа Атанасова, обяви, че само след седмица ще се сформира експертният съвет към нея и тя ще ни съобщи кои правни експерти влизат в него.

Седмиците вече са осем, комисията не заседава, експертен съвет няма, за Конституцията се сещат само когато тръгнат към тоалетната и срещнат познат, който да ги пита:

– Абе, к`во ви стана с Конституцията?

К`во да става – като не е включена в преходните и заключителни разпоредби на Закона за птицевъдството, няма как да бъде обсъдена. Важното е, че процедурата прецака тия, дето искаха предсрочни избори.

А иначе двете конституции – новата и старата, също като краката на кокошката, си приличат.

Тъпо, но факт!

Румен БЕЛЧЕВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: