ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ

Станка Делирадева живееше с промоциите. Любимото й занимание беше понеделник сутрин да обиколи големите търговски вериги с брошура в ръка и да си напазарува продукти поне за месец напред. Това й носеше не само адреналин, но и усещането за надпревара с останалите потребители, които също бяха развили зависимост спрямо промоциите.

Разбира се, най-големите удари в годината Делирадева правеше по време на така наречения Черен петък. Търговски номер, на който се хваща цял свят, а в последните няколко години намери добра почва и по нашите географски ширини.
Още щом разбра, че тази година Черният петък се пада на 27 ноември, Станка отиде да говори с началника си за отпуска: „Шефе, тази дата ми е много важна, съдбовна е, на живот и смърт са нещата. Моля те, дай ми един ден платена отпуска!”.

„Абсурд, Делирадева! Цялото предприятие иска да изчезне на този ден и всеки ми излиза с номера, че съдбата му се решавала точно в този петък! И кой да работи? Аз ли да опъвам каиша, докато вие си веете байряка по магазините. Мога да ти дам неплатена отпуска!”, все пак се смили над Станка шефът на предприятието.

Делирадева беше събрала през годината близо петцифрена сума за изхарчване
по време на Черния петък и понеже нямаше вяра в банките, държеше парите си скътани в дебелия том „Престъпление и наказание” от Достоевски. Паметният петък наближаваше със страшна сила и Станка започна да си прави дълъг списък на покупките.

Докато заграждаше с химикал стоките в една от брошурите, телефонът й звънна: „Майкооо, в болницата съм! Имам ковид! Пари за лекарства не ми останаха!”, заяви хриптящ мъжки глас.

Делирадева в първия момент се сепна, после майчинското й сърце заговори, без да помисли, че всъщност тя няма син, а дъщеря.

„Данче, в коя болница си, мама, да дойда? И колко парички да ти донеса?”.

Телефонният измамник отсреща с равен тон на масов убиец издекламира: „Няма
нужда да идваш, аз ще изпратя доктора. Осем хиляди лева ще
трябват. На него ще ги дадеш”.

Само след броени минути пред панелния блок на Станка спря раздрънкан Мерцедес от който слезе шишкав ром с бяла престилка. В бързината Делирадева беше грабнала цялото томче заедно със спестените за Черния петък средства.
„Ето паричките докторе! Дано Данчето скоро се оправи!”, каза тя връчвайки книгата на измамника.

„Ще я оправим и още как!”, смотолеви ромът и се метна на мерцедеса. Още щом влезе в апартамента си Станка забеляза необичайно голямата дупка в билиотеката. И що да види – от притеснение беше дала на „доктора” не „Престъпление и наказание”, а „Война и мир”.

Ама, че съм загубена, помисли си Делирадева и почна да звъни на последния номер. За нейно щастие в слушалката прозвуча „абонатът е изключил телефона си или е извън обхват”.

Влади ХРИСТОВ