ШВЕЙК В КОВИД  ОТДЕЛЕНИЕТО

– Всички по леглата, идва министърът да ви посети, обърнете одеялата с надписа „МЗ” към краката и никой да не си показва скъсаните чорапи! – разпореди дежурната сестра.

– Кой министър? – полюбопитства Швейк. – Аз познавах двама – единият събираше…

– Нашият – рече сестрата. – А ти си затваряй устата, посещението ще се излъчва директно във фейсбук, няма да ни компрометираш отделението!

– Навремето, като лежах в болницата за симуланти – рече Швейк, – ни посети една ерцхерцогиня. Носеше печено пиле и шоколадови бонбони. А после на всички ни дадоха очистително. Тогава беше истинското лечение, не като сега! По-леките случаи ги увиваха в мокри чаршафи, на по-тежките предписваха клизми и, знаете ли, всички в стаята се излекуваха и заминаха на война!

– И тук е война и всички ние воюваме срещу един невидим враг – рече министърът, който вече беше влязъл в отделението. – Как сте, как сте?

Болните с тихо ръмжене прибраха крака под надписа „МЗ” на одеялата. След министъра, привлекателно издула скафандъра, вървеше дама с телефон в ръка и снимаше.

– Чудесно отделение – констатира министърът. – Ред, хигиена, дисциплина! Има и едно свободно легло! Това празно легло доказва, че взетите от правителството мерки вече започват да действат! И потвърждава нашите данни, че близо седемдесет процента от леглата в болниците са свободни и очакват своите пациенти!

– Знаете ли, господин министър – рече Швейк, – в Пардоубице имаше един горски, с едно такова мръсно име, дето преди десет вечерта не бива да се казва, той също като вас, след третата контушовка започваше да вижда паяци по стените. И винаги му излизаха с осемдесет процента повече, отколкото виждахме ние!

– Идиот? – обърна се към дежурния лекар министърът.

– Тъй вярно, господин министър, документиран идиот – отвърна вместо него Швейк.

– Други съпътстващи заболявания?

– Разрешете да доложа, имам ревматизъм, господин министър.

Всички се разсмяха, дори апаратно дишащият в ъгъла.

– Това изобщо не е съпътстващо заболяване – отбеляза министърът. – С вашия ревматизъм можете да си се лекувате и у дома, а не да натоварвате здравната система, която и без това се крепи на честна дума! Но щом веднъж сте попаднали тук, ще ви лекуваме с цялата мощ на държавата!

И министърът заедно със свитата си тръгна да излиза.

– Ерцхерцогинята носеше и зюмбюл в саксия – викна след делегацията Швейк.

От групата се отдели един, с издута на раменете от генералски пагони престилка, и нареди:

– На Швейк направете и клизма.

– Не ме щадете – жертвоготовно рече Швейк. – Дори собственият ви брат да беше легнал тук, направете му клизма с цялата мощ на държавата, без да ви мигне окото! Имайте съзнанието, че могъщата ни здравна система може да излезе от тая криза само с клизми, но накрая  победата ще е наша!

– Какъв исторически оптимизъм – въздъхна дамата в привлекателно издутия скафандър. – Бихте ли повторили това за нашите зрители?

– След клизмата, госпожо – отклони поканата Швейк. – Спасението на здравната система преди всичко!

Румен БЕЛЧЕВ