ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА РУДОЛФ

Президентът на куриерската фирма „Дядо Коледа” беше объркал пакетите с детски играчки и безпомощно погледна към големия елен Рудолф.
– Пак ли я оплескахме, шефе? – попита той и промърмори под носа си – Сефте! Вади играчките и по писмата с желанията ще намерим адресатите.
Повече от две хиляди години работеха заедно двамата и еленът за това време успя да понаучи човешката реч. Понякога викаха да помага и Снежанка, но тя не беше на трудов договор, а само за една нощ. Един вид – момиче на повикване, ама не в онзи смисъл.
После шефът мълчаливо взе да разопакова пакетите и да показва играчките на Рудолф.
– Географски глобус. И червен флумастер.
– За Вовка! – Отсече еленът. – Той ти писа, че иска земното кълбо и червена боичка, за да го шари.
– Пъзел с релефна карта на САЩ – докладва старецът и неволно разсипа на пода кутията с картончета с контурите и имената на различните щати.
– Не ги събирай! – Възпря го с предно копито Рудолф. – Те са за Дони. Той сам не можа да ги събере всичките, та сега ще излезе, че го подиграваме, ако му подарим пълен комплект.
Едно по едно нещата започнаха да се нареждат. Много работа падна. Но никое дете, дори и непослушно, не трябваше да остане без подарък. Щяха да бъдат зарадвани всички – и малкото китайче Си за плюшения прилеп Ухан, и пухкавото корейче Кимчо за кутията с пиратки, и кака Анджелка даже, нищо, че е вече доста големичка, абе всички.
Накрая остана само една празна кутия и дядо Коледа я загледа отчаяно.
– За кого беше? – Полюбопитства еленът.
– За Борко. Ама няма повече играчки. Само пластмасови сламки от пълнежа. А щеше да е чудесно да можеше да сложим една платноходка. Нали искаше на Черно море да няма военни кораби, а само платноходки?
– Не става. Той забрави това. Пък и едва ли обича лодки, тъй като не се е качвал на такова нещо – да не е Ицко, че да си играе на плажно акостиране.
– Нямаше да е лошо, ако имаше поне едно джипче, ама всичко свърши.
– Няма да се зарадва на още едно. Има цял гараж колички. Сламки ли каза, че са останали само? Тогава ги сложи вътре и напиши „Газови тръби. За потока”. Защото Борко много обича да си играе на хъбчета. И драсни нещо от рода на „Завърши го бързо, за да те похвали пак бати”. Борко заслужава подарък.
– Така е. – Съгласи се дядо Коледа. – Заслужава подарък. Той и тази година беше много послушен.

Иван САРИЕВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: