СЛЕД ТРОЙНИЯ ЧУШКОПЕК – ДВОЕН ПРОКУРОР!

Досега българите сме създали само едно световно признато изобретение – тройния чушкопек. Тези дни към него прибавихме второ и то се нарича „Двоен прокурор”, по-точно „Надглавен прокурор”, а най-точно – прокурор, който има правото да разследва самия Главен прокурор.

За да го разучат и признаят, у нас пристигнаха експерти от Книгата на Гинес. Срещнаха се със самия автор, депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, и го помолиха за кратко експозе. Той побърза да ги предупреди, че не бива нито за миг да се усъмнят в уникалността (не неговата, а на изобретението). Добавяйки доказателството, че е успял да го прекара безпроблемно през всички отговорни инстанции – най-напред през парламентарната правна комисия, а след това и от самото Народно събрание.

Експертите обаче проявиха недоверчивост – на кого, попитаха, предвиждате да бъде подчинен въпросният „Надглавен прокурор”? Ами – отвърна им той убедено – разбира се от само себе си, че ще е на Главния. Но те възразиха, че във всички записани в Книгата изобретения има функционална логика, а в разглеждания случай такава липсва. Бъркате, господа, оспори ги той – и леко ме разсмивате, сякаш сте си плюли в устата с нашата опозиция, която в лицето на депутатите Крум Зарков и Йордан Цонев каза същото, като дори се заяде още повече, наричайки закона непродуктивен и безсмислен.

Но в живота – продължиха експертите – няма случай подчинен да контролира началника си, просто защото ще се страхува той да не го уволни. Вижте какво, господа, им каза леко нервиран авторът – ако искате, признавайте изобретението, ако не – прав ви път! Знайте, че добро или лошо, работещо или не, то ни е нужно, за да отговорим на упреците на Еврокомисията, че нашият Главен прокурор е нанаказуем. Цитира им и думите на предишния Главен прокурор на име Татарчев, че над него стои единствено Господ – а сега между него и Създателя ще има още един човек.

Експертите го изслушаха търпеливо, опитаха се да надникнат в очите му, но не успяха и само кимнаха разбиращо. След което изпиха по един валидол и побързаха за аерогарата. Пред стълбичката на самолета заявиха пред репортер на „Стършел”, че ги чака затруднение. Имали право за тази година да включат в Книгата само едно българско изобретение, а трябвало да избират между още три – самозагарящо гювече, самоизсъхващо пране и самоизяждащ се боб. Но поради уникалността си с най-големи възможности за победа бил „Двойният прокурор”.

Наско Мандаджиев
наш човек на летището