НАШИЯТ ПЕТЪЧЕН САЛОН

НАБЛЮДАТЕЛЯТ

Запитан в телевизионно предаване как преценява работата си в парламента, журналистът Тома Томов, депутат от БСП, отвърна:” Не мога да кажа,че нещо спечелих”.

Човек ще си помисли, че четири години този народен избраник не е получавал заплата. Или около четири хилядарки месечно той не ги брои за печалба? Колко ли трябва да е заплатата на един депутат, за да е доволен? И щом е  Недоволни Тома, защо не напусна по-рано парламента?

„Аз не съм политик, а наблюдател” – продължи да кокетничи Томов пред камерата, намеквайки за своето теле-предаване по БНТ със същото заглавие преди  двайсет и пет години.

Че е наблюдател, цял народ го разбра през мандата на това Народно събрание. Виждали сме го в залата да наблюдава, но нито веднъж не го чухме да се изказва. А някой закон да е предложил? Или пък да е възразил – на опонентите си отдясно или на ръководството си – отляво? Изкара си мандата като на курорт – в дълбока дрямка на банката, плюс  солидна добавка към пенсията.

Иначе „наблюдателят” е над нашата дребна политика с дребни страсти. Той „наблюдава” световните събития, там е неговата стихия. В интервюто се впусна да предрича как Щатите ще се разцепят от гражданска война и да анализира защо американците отново искат да победят Путин, за да ударят Китай… Снизходително (със сбърчен от погнуса нос) спомена Навални и неговия филм за Путиновия дворец: „Филмът е очевидна работа на ЦРУ”… И още (със същия сбърчен нос): „Дворец ли е това? Работа на някакво италианско архитектче, даже му забравих името… Дворец е Уиндзор или в Париж има дворци, в Петербург… Това е нищо…”

По време на интервюто Томов взе акъла на интервюиращата го, като й разказваше за срещите си с Джими Картър, Индира Ганди, Людмила Живкова и Иван Славков. Вмяташе лафове на английски, на два пъти цитира поета Осип Манделщам на руски…

Журналистката го гледаше прехласната.

Но който по-отдавна  наблюдава тоя „наблюдател”, е наясно с неговите пози. Помни го и как право служеше на правата линия – преди и след промените. А Комисията по досиетата му извади и досието на сътрудник от Първо главно на ДС.

Мен ако питате, от всички интервюта на Томов най-ясно си спомням едно – с Ванга, вече доста стара и болна. Тогава Томов, заедно с Димитри Иванов (също сътрудник на ДС), навряха микрофона на „Наблюдател” в лицето на умиращата жена и не й дадоха мира, докато не изкопчиха от нея заръката:” Гласувайте за банкеро, он ке ви оправи!”

Бяха изборни времена, „банкеро” беше Венцислав Йосифов от Първа частна банка, кандидат тогава за кмет на София, а Томата и Димитри бяха негови (и на БСП) клакьори…

Как ни „оправи” банкеро помнят най-вече вложителите в Първа частна банка, които и до днес си търсят парите.

Но „наблюдателят” Тома си оправи положението – и тогава, и сега…

Михал Мишковед