Руска салата на половин цена

Онзи ден, минавайки край магазин за руски стоки, виждам извита опашка. Реших да полюбопитствам какво толкова са пуснали, че е нараснал толкова потребителският интерес. Възрастна дама с боядисана в небесносин цвят коса надлежно ме осведоми: „Руската салата е на половин цена! Сто грама за петдесет стотинки! И е с шунка, не с хамбургски салам”. Ясно, казах си, при такава неустоима оферта трябваше освен опашка да има и бой пред магазина.

Обичаме си всичко руско и това е! Щампата „Сделано в СССР” продължава да е гаранция за качество по нашите географски ширини.

Миналия вторник се натъкнах на следното официално съобщение във фейсбук: „Във връзка с многобройните въпроси относно руската ваксина „Спутник V“ съобщаваме, че Посолството на Руската федерация не разполага с ваксината, в Посолството не се поставя ваксината нито на руските, нито на българските граждани.На 20 януари т.г. Русия подаде заявка за регистрация на ваксината „Спутник V“ от Европейската агенция по лекарствата. За да бъде внесена  в страната, ваксината трябва да бъде одобрена на ниво ЕС или на ниво лекарствен регулатор на Република България“.

Досега Русия не е предоставяла официални данни за изпитанията във фаза 3 на разработената от Гамалейския институт ваксина. За нейните показатели на този етап може да се съди основно от публикации в руските медии. Имайки предвид про-правителствения им характер, до каква степен изнесената информация в тях е достоверна – можете сами да се досетите. Въпреки това Сърбия и Унгария вече се качиха на Спутника.

Какво става у нас? Със своите 353 ваксинирани на 100 000 население България продължава да е на последно място в ЕС във ваксинационната кампания. Значи на ваксини, произведени в Западна Европа и преминали изпитване, нямаме доверие, а с нерегламентиран препарат, само защото е от „братска” Русия, се натискаме да ни ваксинират. На какво друго да отдадем подобно алогично мислене, освен на носталгията по соц времената.

Мога да посъветвам Здравното ни министерство да се възползва от това. Нека Руското посолство открие един медицински кабинет за мераклиите. Ще им казват, че им слагат „Спутник V“, а всъщност ще им поставят някоя от „вражеските” западноевропейски васини. Така от последни в ЕС скорострелно ще оглавим ваксинационната класация.

Министър Ангелов, самосезирайте се по най-бързия начин и пращайте емисари до „Драган Цанков” 28.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: