РЕШАВА ШАШМАЛОГИКАТА

Питат Мая Манолова:

– По какво ще разберете дали изборите са били честни, или манипулирани?

– Ако стана депутат, са били честни. А ако не стана, значи са манипулирани.

Това не е виц, а напън на политическа въжеиграчка, която със зъби и нокти драпа да влезе в Парламента.

Отдавна Мая Манолова прокобва, че парламентарните избори ще бъдат нечестни. И президентът Радев й приглася. Опозиционните партии също очакват манипулации. От кого? Нали в изборните секции има представители и наблюдатели от всички партии! Досегашните избори обаче показаха, че там, на местно ниво, са възможни комбинации от всякакъв вид.

Да видим например какво става във врачанското село Добролево, община Борован. В него има паметник на загиналите във войните. Но вече е почти унищожен, а така се губи народната памет, младите не знаят за какво е бил издигнат. Демонтирана е пушката на боеца, постепенно са заличени имената на 80-те жертви от селото. Сред тях – и на тримата загинали Ботеви четници. Дали това не е умишлено, понеже община Борован се управлява от ДПС, питат се местните.

Но има и други въпросителни. В община Борован има 5 села с общо 5822 души. От тях само 7 са турци. Как при тотално преобладаващо българско население местните избори два пъти поред се печелят от ДПС, което е в комбина със СДС? Ами, ромите гласуват за движението на Доган, е обяснението под сурдинка; те се продават най-лесно, в пакет се купуват цели ромски махали. Подобна е ситуацията и в Добролево. В него няма нито един мюсюлманин, но на последните избори почти половината гласуващи са пуснали бюлетината си за ДПС, (което тук пък е в комбина с БСП). И пак като причина се сочат ромите. Това ни подсеща за скандалния кмет на с. Галиче Ценко Чоков, който най-ярко олицетворяваше модела на ДПС. За него всички роми гласуваха под строй и в продължение на 20 години той беше кмет 5 пет мандата – последните два от листата на ДПС. За благодарност към почетния председател Ц. Чоков даже построи джамия в ромската махала на Галиче, преди да влезе в затвора за 4 години и 6 месеца за побои, отвличане и палеж.

Само у ромите ли обаче е вината, че в села от сърцевината на България, където турците се броят на пръсти, а мюсюлманството и идеите на Ахмед Доган са познати колкото китайските йероглифи, ДПС настойчиво се налага като основна политическа сила?

Не, разбира се, истината е съвсем друга.

От години всички партии здраво раздават много пари и купуват всякакви гласове, независимо дали са на християни или мюсюлмани, дали са на българи, турци или роми.

Или, както каза вицепремиерът Томислав Дончев, главните изборни нарушения не се извършват нито в изборните секции, нито в деня на вота, а значително по-рано. Защото изборът на бюлетината, която гласоподавателят пуска, е купен много преди той да влезе в тъмната стаичка.

Сергей ТРАЙКОВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: