ЗАБАВНА НУМЕРОЛОГИЯ

СЕДЕМ: ЛЮБИМОТО ЧИСЛО НА ВЛАСТТА

Знае тя, че е магическо – и му служи. Седем са дните в седмицата. Седем са планетите. В Стария и Новия завет Седмицата се споменава 700 пъти. С нея се съобразяваме най-стриктно – напр. известният футболист Дейвид Бекъм не пропуска ден да не сложи на гърба си фланелка с цифрата 7, а пък нашият премиер Борисов се е зарекъл да докара спестяванията си до 7 милиона (мълвата говори за 7 милиарда, но това е друга тема). А ето какво върши това число днес. Конституцията от 1991 г. промени мандата на главния прокурор от 5 на 7 години. Толкова бяха узаконени наскоро и при прокурора, който трябва да го разследва.

Тези дни Седмицата отново напомни за себе си. Комисията за защита на конкуренцията се самопредложи мандатът й от 5 години да бъде увеличен на 7. Отново в умовете ни се навира това проклето число. И парламентът що да стори – не посмя да възрази на това, „което му казват звездите” (разбирай – правната НС комисия, доминирана от управляващата партия).

Прие най-лежерно и безконфликтно въпросното предложение (това, че то мина с 65 гласа „за”, хич не изразява мнението на 240-те депутати, ами си е поредната кворумманевра). Така вместо да приключи през този юни, митичната КЗК ще си продължи пак до юни… но след две години. А защо управниците извършиха въпросното упражнение? Отговорът е прост и ясен, както че слънцето изгрява от изток – след изборите новият парламент ще избере нова комисия, която може наистина да покаже независимост и несъобразяване с водещата партия.

Ами защо тогава тя да не си „бетонира” отрано своите послушковци, защо да не си ги „увековечи”, макар за още малко? Че за две години в повече толкова обществени поръчки ще се прокарат безконкурентно !

Въпросната структура е изключително важна за икономиката ни. От нея зависи дали ще бъде ударена недосегаемостта, на монополите и на фирмите, „абонирани” за обществени поръчки, или съобразяването с тях ще си продължи. КЗК се ползва с нисък авторитет – той се срина особено силно след спорните й отсъждания около игрите по собствеността на Нова телевизия и по енергийното дружество ЧЕЗ. Нещо повече – сегашната й ръководителка е Юлия Ненкова, която бе навремето заместничка на кмета Борисов, а е тя и майка на депутат от управляващата партия. Изброените факти просто крещят за конфликт на интереси и зависимост от властта.

Но нещата са (все още!) поправими. Президентът може да наложи вето на въпросната „темпорална” поправка в Закона за защита на кокуренцията. Може да забави цялата процедура до конституирането на новия парламент.

Отново ще повторя – от КЗК зависи в огромна степен дали ще демонтираме властващата в момента мафиотска икономика, или ще продължим да си кютаме във въпросната африкано-латиноамериканска.

Обществото ни е категорично задължено чрез утрешното ново Народно събрание да избере безпристрастна антимонополна комисия. Ако не го стори, ще продължи да носи най-тежкия от „седемте смъртни гряха” – леността и инертността. И ще позволи на „Великолепната седморка” от членове на КЗК да си живурка „на седмото небе”.

Наско МАНДАДЖИЕВ
стършелов дописник от седем десетилетия