Козметика без етика

За своите 132 години съществуване Лъвов мост е претърпял какво ли не, включително две национални катастрофи. Е, дойде времето да го видим и нацепен.

Едва ли може да има по-красноречива метафора за състоянието на държавата ни. Миналата седмица социалните мрежи бяха залети от снимки на напукания асфалт по източното платно на Лъвов мост. Същата цепка просича и асфалта на другия нов мост, който е от западната страна.

Нека припомня, че от 2012 г. площад „Лъвов мост“ се обслужва от Софийското метро.

Обновяването на моста се състоя през 2014 г., като тогава кръстовището стана кръгово и на две нива. И всичко това за 22 милиона лева държавна пара. Явно някой не си е свършил както трябва работата. Нищо ново под слънцето, ще кажем всички.

По-симптоматичното в случая е наглостта на виновниците за случилото се. Всичко било от температурната амплитуда, оправда се техническият ръководител на обекта инж. Петър Стойчев. А защо господин инженерът не каза с какви материали и за колко време е направен ремонтът?

После се появи друг успокоител – Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Тя посочи, че мостът няма да падне.

Алилуя! Ще минем без жертви!

„Трябва да се ремонтират тези фуги, но не сега, а когато се вдигнат температурите. Това решение, което е взето тук, чисто проектантски е правилно. Съоръжението скоро ще стане на 10 години. Нима не очаквате то да не иска поддръжка?“, издекламира Русинова.

На този риторичен въпрос отговорът е един – в нормалните държави след подобно нацепване ще валят не само солени глоби, но и оставки.

Парите обаче са изхарчени. На нас не ни остава нищо друго, освен да гледаме как неколцина души с оранжеви каски ще замажат положението, асфалтирайки нелицеприятните пукнатини. По отношение на козметичните алабалистики нямаме равни.

С какво обаче да замажем лошия си международен имидж? В последния рейтинг на пътищата, изготвен от Световния икономически форум, България е класирана на 94-о място от 137 държави. Показателите ни са изравнени с Танзания, Лаос, Гватемала и Камбоджа.

Ами честито, уважаеми сънародници – до следващата температурна амплитуда!

Влади ХРИСТОВ


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: