КЬОРФИШЕК ОТ БИШКЕК

Ромско Елдорадо

Всички, които сме служили в родната казарма, знаем що е то вишка и колко неприятно е да те инсталират за няколко часа на пост горе на вишката. Е, дойде време вишките да се завърнат в името на чистия въздух. Столичната община взе „гениалното” решение на територията на ромския квартал „Факултета“ да бъде изградена наблюдателна кула. Оттам органите на реда ще следят дали има нерегламентирано горене на отпадъци в квартала.

Височината на това вавилонско съоръжение ще бъде цели 24 метра! Върху кулата ще има монтирани камери за локализиране точките на горене. Драги общинари, и десет кули да издигнете, резултатите ще бъдат нулеви, щом населението няма желание да спазва каквито и да е норми и правила. Преди две седмици „Факултета” бе обвит от черен задушлив дим вследствие изгарянето на отпадъци.

„Над 5000 гуми са събрани и предадени за рециклиране само в рамките на този сезон. Така те няма да бъдат изгорени от недобросъвестни граждани, които замърсяват въздуха“, похвали се столичният кмет.

Госпожо Фандъкова, идеята за оборка на гумите е замитане на реалния еко проблем, в който тъне от десетилетия София. Добре, ще съберем всички безпризорни гуми и само след дни на тяхно място ще има двойно по-голямо количество. Този „Параграф 22” няма как да бъде решен без драконовски мерки и солени глоби за нарушителите. Но как да санкционираш някого, който живее в незаконна постройка, не плаща данъци, няма сметки за запориране и не му пука с каква сума са го глобили, защото така или иначе няма да я плати.

А през това време нашата мила столица за пореден път е на първо място по замърсеност на въздуха според щвейцарските експерти от IQAir. В челната десятка след София са градове като Бишкек (Киргизстан), Делхи (Индия), Лахор (Пакистан) и Дака (Бангладеш). Чудесна компания!

Не знам дали от кулата във „Факултета” ще има реална полза за въздуха в столицата, но едно е сигурно – ако никой не я охранява, още на първата нощ съоръжението ще изчезне безследно. Това са си доста килограми желязо. Да живее щедрата община!

Ако пък положението в София стане съвсем непоносимо – ще емигрираме в Бишкек. Там поне въздухът им е малко по-чист от столичния.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: