Предизборен сладкиш с ябълки

От всичко на тоя свят най обичам времето на предизборните кампании. Изведнъж от обикновен софийски льольо се превръщам в гражданин с права, ставам важен, значим, дори малко по-красив, а и с десетина сантиметра по-висок. Кандидат-депутатите, този така любопитен подвид на човешката раса, обикалят от телевизия на телевизия, карат се помежду си, ако имаме късмет, се и сбиват, но през цялото време не спират да вменяват през малкия екран, че основната цел на тяхната партия е да гарантира моите права и моето добруване, защото за тях аз, малкият човек, съм най-важен! А това, дами и господа, е страхотно чувство – някой, освен майка ти и баща ти, да го е грижа за теб, да ти мисли само доброто и да те ухажва, все едно си Брад Пит на банкет.

Искате тротоари без счупени плочки? Когато дойдем на власт, ще сменим плочките пред кооперацията ви с чисто нови швейцарски, които нежно казват „мууу“, като ги настъпите, защото, гражданино, вие имате правото да се чувствате като европеец, докато крачите по тротоарите на града си!

Искате по-добро здравеопазване? Когато дойдем на власт, ще заменим старите линейки с нови, немски, летящи, говорещи, истински роботи, като от филма „Трансформърс“…, защото, гражданино, вие имате право на холивудско отношение, за нас вие сте звезда!

Служителката в общината ви е нагрубила? О, гражданино, когато дойдем на власт, ще я пратим да ви се извини, плюс това лично ще ви забърка сладкиш с ябълки, а ако не ви хареса, ще я накараме да направи втори, с круши!

Но не ме разбирайте погрешно, не съм наивник да им вярвам на обещанията, то вече май никой не им вярва. Работата е там, че просто обичам да си мечтая. Защото всички ние, като граждани, имаме правото поне на това – веднъж на четири години да си помечтаем, че нещата най-накрая ще се оправят, нищо повече.

Е, няма да откажем и един сладкиш с ябълки.

Деян Копчев


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: