Куче влачи субсидия

Изборите свършиха – започват калкулациите. Освен кой колко депутати ще вкара в парламента стана ясно и с колко държавни пари ще се облажи.

Десет партии ще напълнят касите с по 8 лева на глас – сума, гласувана без никаква аргументация от управляващите в края на ноември миналата година.

Над 24 милиона лева ще бъдат раздадени в коронакризата на „бедстващите” финансово формации, вместо да отидат за нещо по-смислено като медицинско оборудване например. Освен сухата парђ партиите ще имат право и на държавен офис срещу символичен наем. Така се притесних, че българският парламентаризъм ще остане безпризорен, но ето – намери се решение и на този въпрос.

Нека видим сега кой какво парче отчупва от държавната баница със субсидиите.

Първата политическа сила ГЕРБ, въпреки загубата над 300 000 гласа спрямо предишните избори, ще взема по 6,7 милиона лева годишна субсидия. И да не остане премиер Борисов, сами сметнете за колко нови джипа ще им стигнат милионите.

Има такъв народ” на излезлия по спешност в ковид нелегалност Слави Трифонов грабва цели 4,5 милиона. Най-разумно ще е средствата да бъдат вложени в изграждането на подземен бункер, в който лидерът на партията четири години да се лекува от ковид и никой да не му види очите. Къде по-уютно ще му е в землянката, отколкото в парламентарната зала или телевизионните студиа. Преди изборите Трифонов беше категоричен, че ако влезе в НС, партията му няма да получава по-голяма сума от 1 лев на глас. Партията му се издържала от 10-те лева членски внос. Ако шоуменът си държи на думата, това означава, че ИТН ще се възползва само от 500 000 лева. Следете внимателно дали останалите 4 милиона, вместо за „благородни каузи”, няма да попаднат директно в неговия джоб.

Идва ред на третата политическа сила – БСП. Да ги ожали човек с техните 3,8 милиона! Все пак с толкова пари ще могат да подсигурят кебапчетата за следващия събор на язовир „Копринка”.

2,7 милиона за ДПС! Дали да не построят поредната нова джамия в Кърджалийско, или с тях да ремонтират оградата на Догансарай?

На четвъртата политическа сила „Демократична България” є се падат 2,4 милиона лева, май това ще са единствените демократично изхарчени държавни пари.

Нещото, наречено „Изправи се! Мутри вън!“, се облажава с 1,2 милиона лева. Доста пъдпъдъчи яйца ще има на следващите протести.

Хазната ни е толкова пълна, че и за партиите под четири-процентната бариера ще има субсидии.

На гол тумбак – чифте пищовите от ВМРО вземат близо един милион. За коктейли на Черепа отиват цели 750 000 лева. Татуираните анцуг-биячи на Копейкин ще се възраждат с 620 000 лева, а републиканците за 330 000 лева най-много да купят само един апартамент. Познайте за кого ще е той. Най-прецакани по отношение на субсидиите се оказаха ВОЛЯ и НФСБ, които въпреки че събраха 2,4% от общия вот, няма да вземат и стотинка, понеже са съюз. Като нищо Марешки следизборно да вдигне цените на горивата и лекарствата.

Но да оставим статистиката настрани. Горещият картоф е в ръцете на законотворците – когато следващия път решават какъв ще е размерът на субсидията, нека намерят начин за адекватно проследяване на нейното изхарчване.

Не можем да разчитаме на съвестта на родните политици. Те са като малките деца – без постоянен надзор правят много бели и винаги се стига до позор.

Влади Христов