ПАРНОТО ЧУПИ РЕКОРДИ

Това Народно събрание едва изкара 1 месец, но през това време депутатите ни сервираха некомпетентност, глупости, безумия, нелепици и безобразия колкото за 4-годишен мандат. Не стига, че правителството е в оставка, но и парламентът му оряза пълномощията и блокира докрай дейността му. А служебно правителство все още няма. От това нарочно предизвикано безвластие побързаха да се възползват далавераджиите. А когато става дума за далавераджии, едни от първите, за които веднага се сеща българинът, са парнаджиите. И те за пореден път го доказаха с действията си.

Топлофикациите в цялата страна обявиха, че от 1 юли ще ни зарадват с драстично поскъпване на парното и топлата вода. И не с някакви си 1 или 2 на сто. Не, ламтежът да се измъкват все повече и повече пари от все по-празния джоб на беззащитните клиенти този път направо чупи рекорди. Несъмнен шампион определено е „Топлофикация Велико Търново”, която ще продава топлина на своите абонати със 70,5 процента по-скъпо от сегашната цена. Което означава, че жителите на старопрестолния град вече ще плащат за 1 мегаватчас 75 лева повече от преди! Наистина шампионско увеличение. Може би местните парнаджии смятат, че в прекрасната за икономиката ни пандемична година от миналия март насам благоденствието на населението така се е повишило, че заплатите ни са се изравнили с водещите страни в Европа? А навлезлите в третата възраст два милиона възрастни българи се чудят какво да правят с огромните си пенсии?

Не, верният отговор е друг. Той се разбира от заявката на „Топлофикация София”. Тя съобщава на столичани, че от 1 юли ще ги ощастливи с 15 процента по-скъпа топлинна енергия. Като в разбивките си по пера, които е предоставила на Комисията за водно и енергийно регулиране откровено признава, че чрез новата по-висока цена ще увеличи бюджета за заплати на своите служители с 2 милиона лева.

Това е истината за повсеместното увеличение. Скок в цените на парното – скок и в заплатите на парнаджиите. Кой обаче ще ги плаща по-високите и по-непосилни сметки във време на епидемия? В условията на локдаун, на здравна и икономическа криза, когато фирмите или временно преустановяват дейността си, или фалират, а хиляди хора остават без работа и се чудят как да стягат колана? Топлофикациите това не ги интересува. Тях ги интересуват само по-големите заплати. А населението дори не протестира, защото е насочило вниманието си към пошлото парламентарно шоу и не забелязва какъв топлинен капан му се готви.

Сергей Трайков


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: