ПЕНСИОНЕРСКИ ГАМБИТ

В шаха думата гамбит означава жертва на фигура с цел подлъгване на противника да се полакоми за нея, та да загуби.

И в политиката е същото – ненапразно казват, че била игра. Едни играят, други гледаме – тука е така.

Миналата есен правителството на ГЕРБ направи първия ход – премиерът Борисов разпореди до Нова година всички пенсионери да получават по петдесетачка върху пенсиите – да си компенсирали разходите по Ковид епидемията.

Корнелия Нинова и Мая Манолова обаче не се хванаха – едната определи петдесетачката като „подигравка с труда им“, втората – като „подаяние“.

Борисов обаче упорито местеше все същата фигура по дъската – през декември удължи добавките до края на март, в навечерието на изборите – отпусна и за април. Плюс стотачка и нещо за най-закъсалите.

Откъде се взеха парите – не се разбра, важното е, че във фейсбук премиерът можеше да каже на всеки срещнат пенсионер „Ха, кажете едно благодаря!“

Априлските избори минаха и заминаха и изведнъж Мая Манолова забрави, че петдесетолевката е подаяние, и внесе предложение подаянията да продължат чак до края на годината!

Насрещният ход обаче беше готов – два дни по-късно правителството на Борисов разпореди изплащането на подаянието да продължи и през май.

Но и в шаха, и в политиката всяко действие си има противодействие – Корнелия предложи светкавично да започне преизчисляване на пенсиите.

Получи се цунгцванг – никоя от страните нямаше полезен ход – зер, два милиона пенсионери се взряха в избраниците си и копчетата, които ще натиснат.

И те ги натиснаха – само с един глас против предложението мина на първо четене!

До второ не се стигна, защото излъчената от „Има такъв народ“ на Слави Трифонов председателка на Народното събрание откри процедурни проблеми и не го допусна.

И на петте партии в парламента бе кристално ясно, че без актуализация на държавния бюджет тая работа няма как да стане, че става дума за милиарди, които не е ясно откъде ще се вземат, че предложенията да се пипа Сребърния фонд са идиотски, да се вдигат отново осигурителните вноски е тъпо, особено преди избори, но  всички се включиха в играта .

И всички спечелиха. ГЕРБ спечели симпатизанти с петдесетачките си, БСП и Мая Манолова – с предложението да се актуализират пенсиите, ДПС и Слави Трифонов – с декларираните съчувствия към бедстващите старци.

Кой загуби?

Ами – жертваната фигура.

Пенсионерите.

Но играчите затова са играчи – за да не им пука за жертваните фигури – важна е победата на следващите избори!

Пък после – почва нова игра, ще измислим нови жертви…

Румен БЕЛЧЕВ