Преименуването на Сириус

Наборките на жена ми отпразнуваха силно и стилно 50-годишния си юбилей. Каквито и ювеналистични теории, книги, филми да се вихрят след милениума, половинвековният юбилей май е последният, на който жените се чувстват истински красиви и все още млади. Нещо като „50 е новото 30” – по подобие на бестселъра на Памела Сатран „40 е новото 20” и едноименния сериал на Дарън Стар. После настъпва ерата на големите и малките хитрини. Ботокс – тук и там. Боята за коса – по-често…, не за красота, а щото е здравословно. Това показвали последните изследвания на индийските учени. Пък нали Индия е част от някогашната Британска империя, все едно британските учени са го казали. А британските учени, знаете, казват най-важните неща в интернет. Другите най-важни неща казват рекламите. Хиалурон в устните. Хиалурон в кожата. Хиалурон в ставите. Артротерапията се представя като арт терапия. Почти като предложението на оня зевзек от Стара Загора новият парк в града на мястото на бившите артилерийски казарми да се казва „Арт парк”. Посмяха се, посмяха се общинарите с половин уста и го нарекоха парк „Артилерийски”. Салют!

Да се върнем на юбилейното дамско парти в луксозен комплекс на Слънчев бряг. Като слушах екзалтирания разказ на жена ми, 50-годишните съученички още „от отделенията” явно са били вдъхновени от гъдела на мига и усещането за исторически момент… Като значимост, не като музейност, пази боже! Там, в опиянението на празника, но още на трезва глава, мацките взели с пълно единодушие решение да си създадат фейсбук група „Сириус“.

Защо? Защо Сириус? Много просто. В този момент всички те се чувствали звезди, а физичката Мария се сетила, че Сириус от съзвездието Голямото куче е най-ярката звезда на небосклона.

Много си го обичаха това име, гордееха се с него. Чувстваха се уютно, без папарашки надничания, окъпани в светлина, голи, въздушни, потомки на Ариел, а не скучновати сапунени мехури. Фейсбук животът на сириусианките беше един безкраен празник до момента, в който аз видях рекламната листовка за „Сириус D”.

„Сириус D” беше хранителна добавка, подпомагаща възстановяването (цитирам) при:

– Автоимунни заболявания – множествена склероза, Сьогрен, Хашимото

– Коксартроза, гонартроза, дискова херния, Бехтерев

– Инсулт, инфаркт, аритмия, високо кръвно

– Очни заболявания – перде, глаукома, разлепване на ретината, дегенерация на макулата

– Простата, кисти, миома, черен дроб

– Стомашно-чревни заболявания, разширени вени и хемороиди

Пошегувах се пред жена ми, че чак сега съм разбрал защо са решили техният фейсбук кръжец да се нарича „Сириус“. Тя вбесена нащрака пет-шест кадъра на листовката и ги изсипа в групата.

Сириусианките бяха като попарени от моето откритие. В рамките на 24 часа амбициозните дами смениха името на групата си. Нали бяха изкушени от звездното небе над тях, да ме прощава Кант, нарекоха я пак на звезда – Вега от съзвездието Лира. Отстъпва по яркост на Сириус, това е факт, но пък е двойна звезда, обясни им Мария. Категорично това отговаряло на богатия женски характер. Ама мъжете са едни циклопи, не ги разбират тези неща. Затова им изскачат еднооки асоциации с тъпи рекламни листовки…

Може да съм циклоп, но не съм едноок. И без да съм хитроумен и наблюдателен като Одисей, видях, че две седмици след преименуването на фейсбук групата на пазара се появи хранителната добавка „Вега D” с основно предназначение – помощ срещу деменцията!!!

Усещам, че ще има ново преименуване. Какво пък, звездите са повече от хранителните добавки. Засега.

Горките сириусианки, не знаеха, че остават няколко месеца до пандемията на COVID-19. Напук на всички адепти на световната конспирация ще ми се да вярвам, че никой не знаеше.

 Петър ДРАГИЕВ