Червени, сини, пембени…

-започна работа служебното правителство, назначено от президента Радев. Повечето политически наблюдатели нарекоха екипа „добре балансиран” – в него имало представители на всички цветове – червени, сини, пембени… Ама когато човек види важните министерства, остава с впечатлението, че цветовете са само два: зелено (като военни чорапи) и позитанско-червено. Трябва ли служебният премиер да бъде генерал? Да не сме във военно положение? Не ни ли писна от генерали: президентът, досегашният премиер, та и досксорошният ръководител на НОЩ са с пагони. Хората с пагони са хора на реда, ала не са за политиката. Те са научени да изпълняват и  да раздават заповеди, но нямат въображение. А за политиците въображението е важно, те трябва да гледат няколко хода напред, да имат визия за бъдещето и идея за обединение на разединената нация.

Освен военно-зелено набива се на очи и червеният цвят. Важни фигури са от БСП – силовият вицепремиер Бойко Рашков бе депутат от тази партия, а е също и с агентурно минало. Но тъй като у нас нямаше лустрация, стигна до върха на държавата. Янаки Стоилов е уважаван юрист и университетски преподавател, но червените му пристрастия винаги са били водещи през годините. Говорител на правителството е Антон Кутев – и той е ясен, каквото и да говори, знаем го какво ще каже.

Остава едно впечатление, че третата политическа сила на изборите сега  дойде на власт с помощта на президента. Все пак правителството е само за два месеца и основната му задача е да подготви новите избори… Дано не се заседи и след тях.


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: