Нашият петъчен салон

ТЕ ПАК СА ТУК!

По традиция, както всяка година на 24-ти май, нашият римски кореспондент и приятел  Румен Иванчев отишъл в базиликата „Сан Клементе” да отдаде почит на светите братя Кирил и Методий. Но базиликата, където е и гробът на Св. Кирил, се оказала затворена – за първи път от много години на този ден  не било поднесено поне едно цвете от българските посолства в Италия и Ватикана или от наши сънародници.

Тази година тържествата били отложени с три дни – за 27-ми май, защото тогава било насрочено посещението на президента Радев във Вечния град. Та в календара се наложи трета дата за  почит към светите братя – у нас църквата ги тачи на 11-ти май, народът по традиция – на 24-ти, а президентът ни в Рим ги почете на 27-ми. Добре все пак, че датите са в един месец, можеше честването да се прехвърли и в юни.

Това не е чак толкова конфузно, по-конфузно е кои достойни българи и културни дейци бяха включени в делегацията на Радев? Сред придружаващите президента ни лица бяха забелязани  Иван Гранитски  и Красимир Премянов. И двамата активни комсомолци и комунисти в миналото, Гранитски и агент на ДС с псевдоним Огнян, а пък Премянов – дясна ръка на Жан Виденов по време на злополучното му управление. От времето на Виденов е вицът, че на изток България граничи с Премянов – тогава този виден социалист оформи „гуша” и лично се разпореждаше с бизнес териториите по морето. Като какви двамата червени „мандарини” бяха включени сега в културната ни делегация? За последно Гранитски беше депутат от БСП в най-краткото 45-то Народно събрание, а Премянов е председател на тракийските дружества. Не можеше ли и без тях в Рим?

Не. Тяхното присъствие  в състава на една уж културна делегация е послание – не толкова към папа Франциск, колкото към българската общественост. Посланието гласи: „Ние пак сме тук!” – любимият девиз на българските социалисти /комунисти, сталинисти, тоталитаристи, живковисти и прочие „-исти”…/. Да, с помощта  на Румен Радев те пак са тук!

Трийсет и една година след промените се върнахме в изходно положение.

На официалната среща между  папа Франциск и президента Радев Светият отец казал:”Дяволът влиза през джоба!”

„А сенките от миналото – през кабинета на Радев!”, само бих добавил.

Михал Мишковед