САМО ГЕШЕВ НЕ РАЗБРАЛ

Цяла седмица обществото се намагнетизира от „Закона Магнитски”. Без да е съвсем запознат що за закон е това, българинът разбра, че отвъд океана ни бе размахан пръст за корупцията у нас. От Вашингтон ни посочиха няколко имена на „наши” хора, за които има сведения, че са търгували с влияние, подкупвали са на високо държавно ниво и са участвали във финансови далавери.

Отде-накъде американците ще ни се бъркат? – се чуха възражения у нас. – Нали сме суверенна държава, а не американски щат!

Все едно, че казват: „Оставете олигарсите ни да крадат на воля, това си е наша вътрешна работа!” Не, корупцията по високите етажи на властта не е само „наша работа”.

Далаверите в управлението крадат от джоба на всеки българин, те подкопават и сигурността на държавата. А с това и сигурността на ЕС и НАТО. Щом членуваме в тия съюзи, редно е да спазваме правилата. Иначе се превръщаме в Беларус, Туркменистан, Киргизстан или друг евроазийски „стан”.

Имената, съобщени от американците, които ще бъдат санкционирани по „закона Магнитски”, не са нови за ушите ни. Че кой у нас не е чувал за двамата „най-големи” в списъка – за Васил Божков, за Делян Пеевски и за техните „подвизи”. Май единствено прокуратурата и специалните ни служби не знаеха нищо. Ония специални служби, които дремеха, когато Васил Божков е теглел от банковите си сметки 60 милиона в брой, за да подкупва /по негово свидетелство/ премиера Борисов и финансовия министър Горанов, за да му опростят 700 млн. данъци. Ако обикновен човек изтегли няколко хилядарки в брой от банката, ще го питат за какво са му. А Божков никой не го е попитал. Не го попитаха и от прокуратурата, а го оставиха да избяга в Дубай, откъдето пък той регистрира политическа партия и с нея участва в изборите на 4 април. Как независимият български съд регистрира политическа партия, на чийто лидер са повдигнати 18 обвинения, някои за сериозни престъпления? Защо прокуратурата не се заинтересува от участието на Пеевски в разграбването на милиардите от КТБ? По делото той бе само свидетел, а самото дело е в „пета глуха” и никой не иска да върне банкера Василев от Белград, за да чуе обясненията му.

И още десетки са „подвизите” на двамата „големи” от списъка на американците. А следите им водят към бившия премиер и към чекмеджето на спалнята му. Чекмеджето с пачките, към които прокуратурата също не прояви никакъв интерес. А по снимките можеше да се видят номерата на 500-евровите банкноти и да се издири произходът им.

Всичко това българите го знаят.

Изглежда само прокурорът Гешев не го знае. Или се прави на разсеян, докато си живее живота в резиденция Бояна, настанен там с благоволението на бившия премиер.

След намесата отвъд океана Гешев трябва да обръща палачинката. Да се задейства и да почва разследвания срещу ония, над които си държеше чадъра.

Ще бъде ли достатъчно гъвкав в кръста, за да направи завоя? Ако не е, да тръгва на гимнастика!

Или към оставката.

Докато американците не са съобщили и неговото име по „закона Магнитски”…

М.ВЕШИМ