ПЕНСИИТЕ ИМ ДО ТАВАНА

Пак дойде време да питаме „Как ще ги стигнем…“, но вече не за американците, а за словаците.

Миналата седмица парламентът на Словакия гласува закон, с който ще бъдат намалени значително пенсиите на бившата номенклатура и репресивен апарат от времето на тоталитарния комунистически режим, съобщи Радио „Свобода”.

Документът ще влезе в сила от 5 август тази година, с него в Словакия ще се поправи една несправедливост – пенсиите на бившите комунистически ръководители са много по-високи от средните в страната. Тук е важно да отбележим, че братята словаци са създали специален Институт за националната памет, нещо, за което ние, българите, можем само да мечтаем. Въпросното ведомство се занимава и с престъпленията, извършени по време на комунизма. Именно този институт е натоварен да изработи регистър на лицата, на които да бъде намалена пенсията. Освен всичко новоприетият закон ще засегне и съпрузите и съпругите на починалите комунистически функционери, които получават след смъртта им техните солидни пенсии. Изобщо – няма мърдане! Всъщност Словакия не е единственият добър пример в това отношение. През юли 2016-а година полското правителство огласи решение за намаляване на пенсиите на 32 000 бив­ши офицери от разформированите тоталитарни служби. По този начин бяха спестени на държавния бюджет годишно по 30 милиона евро.

Къде блеем ние, докато другите цивилизовани европейски държави, бивши членки на соц блока, действат? Нито една управляваща политическа сила или коалиция от 89-та година насам не предприе адекватни стъпки по отношение декомунизацията на страната.  Пенсиите им са до тавана, лустрация така и не беше проведена. Слаба светлинка в тунела беше приетият през 2006-а година: „Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС”.

Чудесно, но какво от това? Общо 87 души от кандидатите за депутати на изминалите парламентарни избори бяха с агентурно минало. Ако някой от тях влезе в следващия парламент, с чиста съвест ще си взема депутатската заплатка. Така де, какво лошо има в това – приказката за лудия и баницата всички я знаем.

И докато е така, нали сме по-умни от словаците и поляците – ще продължаваме да им дишаме праха.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: