АНАЛИЗИРАЙ ТОВА!

Не знам как е при вас, но мен така наричаните политически анализатори ме избиват на сън. Прозявам се още щом чуя думата „коалиция“, протягам се на „колаборация“ и отмърквам при „консенсус“. Почти половин месец мина от изборите, ето, вече и парламентът се събра, а те още ме приспиват с размишления за процедурни хватки и псевдомнозинства в квазипарламентарното пространство.

А най ме умиляват, когато започнат да обясняват колко мъдър бил българският народ, поставил труднорешима задача пред избраниците си.

Нали само преди месец ми обясняваха колко е тъп същият този народ, та няма да може да се справи с машинките за гласуване!

Нека приемем все пак ласкателното мнение за изконната мъдрост на народа и си представим, че след юлската суша най-после е заваляло и покривът на държавата е прокапал. И народът, с изконната си мъдрост, свиква майстори, които да пренаредят керемидите.

– Трябва да се сложи ред в хаоса – казват майсторите от ГЕРБ и бодро посягат към керемидите.

– Стой! – викват ония, които хем се изправят, хем гонят мутрите или обратно. – Народе наш, не им давай да ти барат керемидите – ще ги окрадат и тях!

– Вие пък сте много умни и красиви – отвръщат герберите, като не намират друг аргумент, и обидено се дръпват настрани да гледат сеир.

А покривът тече.

– Няма такъв покрив – обажда се дългуч, но бързо се поправя: – Но има такава държава! В смисъл, има покрив, само че тече. Все едно, че няма. Единствено мажоритарно пренареждане ще свърши работа.

Тук всички останали майстори се споглеждат и се скупчват настрани.

– Ами, редете си, като толкова знаете – казват. – Кога станахте майстори, кога ви почерняха задниците! Давайте, да ви видим сега!

– Ако ние не подреждаме, никой няма да подрежда – обижда се дългучът. – Народът ще почака до есента, тогава с изконната си мъдрост ще реши от трети опит кой е най-достоен да му оправи покрива!

Червената групичка никой не я брои, защото нейните майстори са заети да разчистват идейно несъвместимите между тях, а около червеното меле обикаля на чер кон лидерката и посочва с нагайката кои са лошите, та да бият тях.

– Няма ли най-после някой да ни оправи покрива? – пита народът с изконната си мъдрост.

Най-потайната група, която пази студен резерв от народни права и свободи, се откъсва за известно време от народополезната си дейност и важно декларира:

– Тая работа ще стане само с рестарт на държавата. Всеки, пипал компютър, знае, че когато нещата се омажат, трябва да се рестартират, та да се оправят. Дайте да я бутнем откъм тая страна, белки тръгне нанякъде!

– Как ще бутаме, ами че ако вземе, че падне! – съмнява се народът.

Чак толкова да е паянтова държавната къщичка никой не вярва, но за всеки случай никой нищичко не пипа по нея.

А според календара иде есен, пък след нея – и зима! С дъждове, после – и сняг ще забръска на парцали.

Анализирайте това под течащия покрив!

Румен БЕЛЧЕВ