ТЕСТ ТЕСТУВАМ – ПЪТИЩА ПОТАЙНИ

Тестовете за Ковид са чудесно средство за скубане на българина и много сигурен начин за бързо забогатяване.

Няма статистика колко милиона са натрупали болници и частни лаборатории от масовото тестване за година и половина пандемия. Няма я и другата статистика – колко са обеднели българските семейства, принудени да плащат бързи антигенни и писиар тестове. Но средното българско домакинство е платило доста повече за тестване, отколкото е получило като компенсация в ковидните времена. От миналата година досега само моето семейство е дало 500 лева за тестове – бързи и писиари. При проявени симптоми (преди личните лекари да дават направления за безплатни тестове) и за пътуване зад граница.

Ще речете: имал си бол пари, платил си… Кой те кара да пътуваш, седи си дома, къде си тръгнал в тия времена?

Да, ама има държави,в които бързият антигенен тест е безплатен – така е в Германия и в други европейски страни.Защото идеята там не е да се скубе гражданинът, а да се контролира заразяването.

Докато у нас тестването е преди всичко печатница за пари.

А как се грижи  за туристите Гърция – и там бързите тестове са безплатни. Поради увеличаване на случаите гръцките здравни власти въведоха нови ограничения и искат тестове за фериботите, но пък ти ги правят без пари – не само за гърците, а и за всички чужди граждани. Така за нас, българите, които сме на почивка, е по-изгодно да се тестваме тук, отколкото в родината. Едно семейство от четирима души спестява 120 лева. Не е само до парите, а и до отношението… Човек не се чувства измамен и прекаран, обран като лабораторна мишка …

Кой у нас контролира доходите на частните и държавните лаборатории, които правят на ден по десетина хиляди теста? Кой им търси сметка по колко купуват консумативите и каква надценка си слагат за труда, за да формират крайната цена, която плащаме ние, баламите?

Никой, защото трудно е да контролираш милионери.Винаги могат да затворят очите на контрола с по някоя пачка.

 Михал Мишковед