Сирене “Общинско”

В тези летни жеги какво му остава на човек, освен да търси хладината на градските паркове? И ако с разхвърляните навсякъде опаковки и шишета отдавна сме свикнали, то с неподдържаните зелени площи положението всяко лято излиза извън контрол.

Повечето столични паркове заприличват на такива джунгли, че дори и Тарзан, въоръжен с мачете, трудно би си проправил път през тях. Какъв е изходът? Никакви химически препарати! На мода са био методите за справяне с избуялата зелена растителност. Американците са го измислили! „Над 20 кози участваха в ежегодното почистване на Ривърсайд парк в Ню Йорк”, предаде Ройтерс.

Събитието се провежда всяка година, като целта му е част от бурените и плевелите в зелените площи да бъдат почистени по възможно най-екологичния начин. „Козите нападат всякакви треви и инвазивни растения, в това число и отровния бръшлян. Придвижват се лесно из тежкия терен и оставят след себе си почистени тревни площи“, казва управителят на парка Дан Гародник.

Къде блеем ние, че не използваме чифтокопитния си ресурс? Според земеделската статистика в страната ни има над 270 000 броя кози. Та това е сериозен капитал! Общинско предприятие „Паркове и градски градини“ да се самосезира по най-бързия начин и да организира извозването на кози от провинцията в посока – София. Столичната община се грижи за общо 23 000 декара зелени площи. От градския бюджет всяка година се отделят десетки милиони за поддръжката им. Що за разхищение, след като разполагаме с толкова глави блеещ добитък?

И още едно преимущество на козичките – дават допълнителна продукция! Козето мляко е пълно с калций, витамини, а и не предизвиква алергии. Ако Столична община отвори една своя мандричка, току-виж направила пазарен бум. Козе сирене „Общинско” – звучи някак гордо!

Като развием технологията, ще поканим и делегация от Ню Йорк за обмяна на опит. Да видят те що е то българско сирене и какви чудни паркове имаме.

Остава само да разрешим проблема с козите барабонки.

Влади Христов


Подкрепете "Стършел" в мисията ни да съхраним сатиричната литература в новата дигитална епоха като направите онлайн дарение през PayPal:
Споделете: